Čanak će pozvati stranke da podrže promenu Ustava

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak će pozvati stranke da podrže promenu Ustava

Kandidat za predsednika Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će sve stranke pozvati da podrže promenu Ustava Srbije jer je Ustav loš, guši i centralizuje Srbiju.

"Deset godina ovaj Ustav koči i sapliće Srbiju da se suoči sa sobom, reši probleme i ubrza put ka Evropskoj uniji. Deset godina ovaj ustav hrani mitomaniju iz političke kuhinje (Vojislava) Koštunice i (Slobodana) Miloševića o Srbiji čije je srce Kosovo, desna ruka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Republika Srpska, a drugo oko u glavi Crna Gora", naveo je u pisanoj izjavi Čanak.

On je rekao da je pored Liberalno demokratske partije i LSV koje su zajedno protestovale ispred Skupštine Srbije protiv donošenja takvog Ustava, a zatim i vodile antireferendumsku kampanju, u poslednje vreme sve više stranaka koje se zalažu za njegovu promenu iz najrazličitijih razlog.

"Zato ću ih sve pozvati da se u parlamentu ujedinimo u zahtevu da Ustav bude promenjen", rekao je Čanak.

On je kazao da je Ustav loš, da je donet bez javne rasprave, da guši autonomiju Vojvodine i sve druge krajeve Srbije jer centralizuje zemlju.

"Ovaj Ustav spominje samo jedan jezik i pismo, a u Vojvodini su, recimo, u službenoj upotrebi šest jezika. U direktnoj je suprotnosti sa pravom EU i blokira evropske integracije jer ne poštuje primat međunarodnog prava i nema neposredne primene međunarodnog prava od domaćih sudova. I krajnje je vreme da se menja", ocenio je Čanak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.