ČUVARI KOSOVSKE ZASTAVE

Izvor: Kurir, 29.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUVARI "KOSOVSKE ZASTAVE"

Grčka poslanica: Postavljanje znamenja Kosova u EP je skandal

BRISEL - Zastava "nezavisnog Kosova" ostala je i juče u sedištu Evropskog parlamenta (EP) u Briselu, drugog dana sastanka Skupštine Kosova i EP, i pored jučerašnjeg protesta zvaničnog Beograda.

Predsedavajuća skupa i Delegacije za jugoistočnu Evropu EP Doris Pak pročitala je najpre učesnicima jučerašnju vest Tanjuga o postavljanju zastave "nezavisnog Kosova", kao i izjavu srpskog ministra spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslova Vuka Jeremića o ulaganju "oštrog protesta" zbog tog čina EP.

- Svako ima pravo da protestuje, ali i mi imamo pravo da odgovorimo na protest - izjavila je Pakova.

Zastava "nezavisnog Kosova" ostala je tako postavljena u sali u kojoj se održava dvodnevni skup nazvan Prvi međuparlamentarni skup EP i Skupštine Kosova.

Grčka poslanica u Evropskom parlamentu Ani Podimata, koja se suprotstavila isticanju zastave "nezavisnog Kosova" na skupu u Evropskom parlamentu, najavila je juče da će uložiti i zvaničan protest predsedniku Evropskog parlamenta Hansu-Gertu Peteringu zbog tog "skandaloznog i potpuno nelegalnog čina".

- To je bio skandal i jedan potpuno nelegalan čin. Imam nameru da ovo pitanje odmah pokrenem kod grčke vlade, koja mora da insistira na razjašnjenju situacije - izjavila je Podimata, inače članica grčkih socijalista iz Pasoka.[ antrfile ]

PRIZNAVANJE KOSOVA

BRISEL - Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin ocenio je juče da dvodnevni skup delegacija Evropskog parlamenta i Skupštine Kosova predstavlja još jedan korak ka integraciji Kosova i njegovom međunarodnom priznanju.

Kacin je u izjavi Tanjugu rekao da je skup u Evropskom parlamentu "bio istorijski" s obzirom na činjenicu da je na njemu, između ostalog, prvi put istaknuta zastava "nezavisnog Kosova".

Na pitanje da li tim aktom Evropski parlament praktično priznaje nezavisnost Kosova, Kacin je odgovorio: "Tako je, da".



(Tanjug)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.