Izvor: B92, 28.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brutalno prema strancima

"Amnesti internešenel" u svom ovogodišnjem izveštaju kritikuje loš tretman i rasistički odnos prema uhapšenima u Francuskoj.

Večernje novosti pišu da je ova organizacija za zaštitu ljudskih prava konstatovala nastavljanje nekažnjene policijske brutalnosti i osudila nove mere protiv terorizma i povređivanje prava na azil.

Predsednik "Amnesti internešenela" za Francusku Ženevjev Sevren izjavila je, povodom predstavljanja izveštaja, da osumnjičeni policajci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za "rasistički tretman" uhapšenih, tokom poslednjih deset godina, još nisu izvedeni pred lice pravde. U izveštaju se ističe da se ovaj rasizam policajaca i drugih državnih službenika ogleda prema licima muslimanske veroispovesti ili poreklom iz neke etničke manjinske grupe.

Posle cirkularnog pisma unutar službe unutrašnjih poslova s početka ove godine, "emitovanog" s ciljem da se pooštri borba protiv terorizma, mnogi tamnoputi građani Francuske žalili su se da su na ulicama i po nekoliko puta bili predmet preventivne policijske kontrole, što je nova praksa u zemlji, jer su do sada po pravilu kontrolisani samo oni koji su sumnjivi da su učinili neki prekršaj. Direktnim kršenjem zakona sada se smatra i ilegalni boravak na teritoriji.

"Amnesti internešenel" je izrazila zabrinutost i zbog antiterorističkog zakona koji je izglasan u decembru, ocenjujući određene mere kao preterane. U izveštaju se tako ističe da ovaj zakon omogućuje periode dužeg tajnog zatvaranja, dovodeći tako u pitanje postojeće garancije protiv torture i lošeg tretmana, čime se povećava prostor za nekažnjene greške čuvara reda. "Amnesti internešenel" je zažalila i zbog novih zakonskih mera koje smanjuju mogućnost ostvarivanja prava azila u Francuskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.