Brana gotova, crkva čeka potapanje

Izvor: Politika, 31.Okt.2012, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brana gotova, crkva čeka potapanje

I eksproprijacija kao i sudbina crkve Gračanice za JP „Kolubara” su završeni poslovi i sada teku pripreme za početak punjenja budućeg jezera i gradnje pratećih sadržaja u sastavu akumulacije Rovni, kaže direktor Miodrag Marković

Valjevo – Odbrojavanje za početak probnog punjenja akumulacije Rovni kod Valjeva je počelo. Predviđeno je da se narednog proleća uz prigodnu svečanost spuste zatvarači na brani da bi za godinu dana, uz prosečne hidrološke prilike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << došlo do formiranja jezera. Međutim, i dalje postoje rezerve oko roka, pre svega zbog nezavršene eksproprijacije kao i crkve valjevske Gračanice, koja će na postojećoj lokaciji biti potopljena čemu se protive vernici, ali i deo stručne javnosti.

Miodrag Marković, direktor JP „Kolubara” iz Valjeva koje vodi ovu investiciju, u razgovoru za naš list kaže da je pitanju vodoprivredni projekat od državnog značaja koji je završen, pa je sada iluzorno svako osporavanje. Tim pre što je u njegovu izgradnju uloženo više od 80 miliona evra, a na isporuku kvalitetne vode za piće čeka 200.000 stanovnika iz pet opština Kolubarskog okruga, Lazarevaca i Termoelektrana „Kolubara B” u Kaleniću kod Uba. Izgradnja cevovoda, za koji su povučena značajna bespovratna sredstva od Evropske komisije za podršku regionalnih projekata i države je počela, a on se nada da će za 20 meseci biti uslova za prva „nazdravljanja” sa vodom iz valjevske akumulacije.

– Kada su u pitanju preostala četiri, a ja tvrdim još tri domaćinstva, jer smo sa porodicom Đurđe Rakić postigli sporazum o naknadi za isplatu imovine, mi nemamo nikakvog interesa da odugovlačimo i očekujem da do Nove godine, zadovoljni cenom, svi napuste ovaj teren. Što se tiče crkve Gračanice na njoj se završavaju predviđeni radovi za dislokaciju, odnosno konzervaciju. Mi smo se u potpunosti pridržavali i poštovali sve ugovorne obaveze između SPS i JP „Kolubara” iz 2003. godine. Sve što je bilo predviđeno mi smo uradili i sagradili novi verski objekat koji mogu odmah preuzeti. Inače, mi nećemo smetati da se u Gračanici obavljaju obredi sve dok ne bude ugrožena bezbednost ljudi. Nažalost, potapanje se ne može izbeći, jer kada u akumulacionom jezeru zapremina vode pređe 20 miliona kubnih metara ona će ugroziti kotu 333 na kojoj se crkva nalazi – kaže Marković. Dodaje da je postojala ideja da se crkva u postojećem obliku premesti na drugu lokaciju, ali struka je kazala da materijal od kojeg je sagrađena to ne bi podneo. Crkva se neće rušiti i u konzerviranom stanju će dočekati potapanje.

S obzirom da su tokom gradnje provejavale informacije da država ovaj objekat uzalud gradi i baca velike pare, naš sagovornik kaže da su to neosnovane i proizvoljne priče. Poručio je svima da će se ogledati u vodenom ogledalu, kao i da će u njemu jasno videti sve prednosti akumulacije za ovaj kraj i njegove stanovnike. Podsetio je na podatke da će u budućem akumulacionom jezeru biti oko 50 miliona kubika vode, koja će biti prikupljena sa slivnog područja od 100 kvadratnih kilometara na kojem se nalaze dve reke i veliki broj izvora. Površina akumulacije je 2,5 kvadratnih kilometara dok će vodeno ogledalo ispred brane visoke 75 metara biti veličine 250 hektara.

– Brojne su koristi koje će ceo valjevski kraj imati od ovog sistema, ne samo kada je u pitanju dugoročno snabdevanje pijaćom i tehničkom vodom, već i zbog regulisanja poplavnih talasa reke Kolubare i njenih pritoka. Akumulacija Rovni treba sa dodatnim sadržajima, među kojima su tri manja jezera niže brane i definisana lokacija za vikend naselje, da podstakne razvoj turizma, a široki sanitarni pojas oko akumulacije stvoriće veliku šansu za proizvodnju organske hrane. Brana će zaposliti 100 radnika, a prema dogovoru sa EPS-om na njoj će uskoro početi gradnja manje hidrocentrale od 0,8 megavata, što znači da će se voditi računa o svakoj kapi vode – veli direktor Marković. On poručuje građanima Valjeva da budu spokojni kada je u pitanju bezbednost ovog objekta, u čije temelje je ugrađeno dva miliona tona materijala, jer će osmatranje i praćenje najmanjih promena biti svakodnevno uz pomoć najsavremenije opreme i instrumenata.

Budo Novović

objavljeno: 31.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.