Izvor: Politika, 06.Apr.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bluz magija Džona Osvajača

Nasrudin-hodža već odavno nije navratio u ove krajeve a ni Til Ojlenšpigel ne daje glasa od sebe, kao da je možda zaista ispod one nadgrobne ploče u Nemačkoj koju pokazuju turistima. Svet lagano ostaje bez mitskih lukavaca koji su svakog prevaranta umeli da nadmudre, najmoćniju vlast da naprave budalama, ruglu da izvrgnu i nebesa i pakao. Ni Džon Osvajač, afro-američki pandan Nasrudina i Tila, još neće da nam dođe lično već šalje svog istoimenog dvojnika, tročlani bluz bend iz SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji će večeras u novosadskom klubu „Firchie Think Tank” prvi put nastupiti u Srbiji.

Bolje ime od „John The Conqueror”, koje ne nosi samo ta bajkovita ličnost nego i biljka kojoj vudu vračevi pripisuju velike moći, ne bi mogao poželeti nijedan bluz bend. Naročito pristaje grupi koja, poput ove, ako je suditi po njihovim stihovima, ne odstupa od klasične bluzerske sklonosti ka poigravanju sopstvenom sudbinom. Udovoljavati nekim porocima, iz ruku đavola uzimati igračke i opet naposletku izbeći da te na rogovima ne odnese u podzemlje na večite muke – nešto slično je malo ljudi uspelo a jedan od njih je bio i Džon Osvajač, rođen kao afrički princ a prodat u roblje negde na američkom jugu. Jednom se, kaže priča, zaljubio u kćerku đavola lično, pameću i magijom se izmakao njegovim zamkama i zadržao devojku.

Nešto od te čudne kombinacije neuglednog položaja i velike moći, samozatajnosti i drskosti, oseća se i u muzici „John The Conqueror”. U njihovim pesmama, opušten gruv srednjeg tempa tipičan za bluz-rok, okretan, ali na ivici lenjosti, eksplodira u silovit refren, terajući slušaoca da skoči na noge i zapleše tek što je pomislio da je nešto slično čuo već mnogo puta. Ima nečega karakteristično bluzerskog u i priči o tome kako je njihov gitarista Pjer Mur naučio da svira „kupeći” trikove od beskućnika koji je spavao u stražnjoj prostoriji jedne automehaničarske radnje negde u Misisipiju, gde su rođeni i Mur i, uopšte, bluz.

Do sada je ovaj mladi bend objavio dva albuma. U Srbiji će, nakon Novog Sada, obići i Bor, Niš, Kladovo i Zaječar. Poslednji koncert na ovoj mini-turneji po Srbiji zakazan je za nedelju, u beogradskom Kulturnom centru „Grad”.

V. V.

objavljeno: 06.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.