Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši vicekonzul čeka izručenje

Beograd -- Bivši vicekonzul Austrije u Beogradu narednih dana treba da bude izručen vlastima Austrije oko trgovine vizama.

Nenad Stojadinović čeka izručenje jer su vlasti Austrije za njim raspisale poternicu zbog sumnje da je učestvovao u trgovini vizama, piše Politika. List navodi da je Stojadinović uhapšen 30. novembra 2006. i da mu je, posle saslušanja, određen ekstradicioni pritvor.

Afera trgovine vizama u Konzulatu Austrije u Beogradu izbila je 2002, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je u javnost dospela informacija da je više od 400 viza izdato uz pomoć lažnih pisanih poziva postojećih i nepostojećih preduzeća iz Austrije.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije tada je sprovelo istragu, ali je odlukom tužilaštva u Beču postupak obustavljen.

Posle otkrivanja afere, tadašnji konzul u Beogradu Johan Rap premešten je u Budimpeštu, a na njegovo mesto postavljen je Stojadinović.

Tri godine kasnije, u oktobru 2005, državno tužilaštvo Austrije pokrenulo je istragu protiv Rapa i jednog službenika zbog sumnje da su prodavali i ilegalno izdali najmanje 4.000 austrijskih viza, a ta afera je otkrivena u Konzulatu Austrije u Budimpešti.

Tokom istrage o prodaji viza u diplomatskim predstavništvima Austrije, praćen je rad konzularnih predstavništava u Beogradu, Budimpešti, Lagosu, Ankari i Kijevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.