Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe u Britaniji mogu biti začete od troje roditelja

Parlament legalizovao tehniku vantelesne oplodnje kojom se genetski neispravne mitohondrije žene menjaju ispravnim mitohondrijama žene donora

Velika Britanija je postala prva zemlja koja je zakonom dozvolila vantelesno začeće beba od genetskog materijala tri osobe, nakon što je većina poslanika Donjeg doma parlamenta glasala „za”.

Reč je o tehnici kojom se sprečava nastanak teških i neizlečivih bolesti kod dece čije majke imaju genetska oštećenja mitohondrija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ćelijskih organela u kojima se hrana pretvara u korisnu energiju.

Neispravne mitohondrije prenose se samo sa majke i mogu da dovedu do oštećenja mozga, slabosti srca, mišića i slepila. Procenjuje se da je jedno od 6.500 dece pogođeno teškim posledicama mitohondrijalnih bolesti, dok se sa lakšim simptomima suočava svako dvestoto dete.

Metodu su razvili stručnjaci na Univerzitetu u Njukaslu i njome se mala količina DNK iz neispravnih mitohondrija jajne ćelije žene (koja najčešće i ne zna za tu genetsku anomaliju) menja istom količinom DNK zdravih mitohondrija iz jajne ćelije druge žene – donora.

Pošto je reč o zanemarljivo maloj količini genetskog materijala treće osobe, ukazuje se na to da je reč „roditelj” za treću osobu prejaka. Kako je u parlamentarnoj raspravi rekla britanska ministarka zdravlja, reč je o 0,054 odsto od ukupnog genetskog materijala jedne osobe.

Poslanici su se u odlučivanju rukovodili time da će ova metoda doneti korist brojnim porodicama, a protivnici, među kojima su najglasnije bile Anglikanska i Katolička crkva, upozoravaju na moguće manipulacije, etičke i bezbednosne probleme.

Pojedini lekari tvrde da to što je metoda ispitivana na životinjama, ne znači da će biti bezbedna za ljude. Britanski „Telegraf” prenosi mišljenja iz akademskih krugova da deca začeta ovim putem moraju biti pod nadzorom celog života i da postoji opasnost od nastanka drugih bolesti tokom života, uključujući i kancer.

Dok protivnici tvrde da se ovim otišlo predaleko i da se utire put dizajniranju beba sa poželjnim osobinama, lekari naglašavaju da nije reč ni o kakvoj genetskoj modifikaciji i inženjeringu već o pokušaju da se spreči nastanak teških oboljenja. Podsećaju da je i sama metoda vantelesne oplodnje na početku smatrana jednako kontroverznom i da su lekari optuživani da se igraju Boga.

Profesor londonskog „Kings koledža” Piter Brod rekao je za Bi-Bi-Si da DNK tri osobe nije nikakva velika novost i naveo primer osobe kojoj je, na primer, presađena koštana srž donora.

Procenjuje se da bi, zahvaljujući legalizaciji začeća sa DNK tri osobe, u Velikoj Britaniji svake godine moglo da se rodi oko 150 beba. Da bi metoda ušla u kliničku praksu, potrebno je još da i Dom lordova odobri zakon, kao i da tehnika dobije licencu tela nadležnog za fertilizaciju i embriologiju.

Britanka izgubila sedmoro dece zbog mitohondrijalnih bolesti

Šeron Bernardi, Britanka čiji primer navodi Bi-Bi-Si, izgubila je zbog mitohondrijalnih bolesti svo sedmoro dece koje je rodila.

„Moja deca su sahranjena na tri groblja. Imam fotografije i divne uspomene na njih i to je sve što imam sada”, rekla je ova žena čije je jedno od dece živelo tek 21 godinu, dok su ostala umrla ubrzo po rođenju.

A. Marinković

objavljeno: 04/02/2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.