BRIKS postaje savez vodećih ekonomija

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2013, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRIKS postaje savez vodećih ekonomija

28.03.2013. -

U vreme međunarodne finansijsko- ekonomske krize upravo države BRIKS su dale najveći doprinos globalnoj ekonomiji, podržavši njen rast. Pri tome uloga zemalja BRIKS u takvim međunarodnim institucijama kao što je Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, mnogo je skromnija nego njihov realni uticaj u svetu. O tome kakve su perspektive ekonomske integracije u okviru BRIKS uoči samita u JAR za Glas Rusije govorio je predsednik Privredne komore Sergej Katirin. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Kakav je danas politički položaj zemalja koje čine BRIKS u svetu?

- Od ovih pet zemalja samo Rusija učestvuje u G8, samo su Rusija i Kina stalni članovi SB UN. Za sada ni jedna od ovih država nije postala članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, a to je vrlo ugledan organ. U tom postoji određeni disbalans. Pozitivni momenat se sastoji u tome što sve države BRIKS članice su STO, a takođe i G20, čija je uloga u rešavanje globalnih ekonomskih problema danas značajno porasla. Najvažnije što objedinjuje ove zemlje je zajedničko viđenje problema, bliskost stavova o osnovnim pitanjima svetske ekonomije i načinima njihovog rešavanja. U tome što G20 napreduje u glavnim pravcima usaglašavanja makroekonomske politike, vrlo je velika zasluga zemalja BRIKS, pošto na sastancima u G20 oni zauzimaju prilično slične pozicije.

Koliko su jake ekonomske veze između zemalja BRIKS, kako se razvija njihov odnos sa Rusijom?

- Osnovni trgovinski partner Rusije je Kina. Dinamično se razvijaju ekonomski odnosi sa Indijom: od zemalja BRIKS ona s pravom zauzima drugo mesto. Vodeći ruski partner po obimu robne razmene i nivou ekonomske saradnje u Africi južno od Sahare je JAR, a u Latinskoj Americi Brazil.

Ne može da ne raduje što saradnja Rusije sa zemljama BRIKS obuhvata ne samo tradicionalne sfere, već i sveru visokih tehnologija. Ova grana omogućava razovj veza u multilateralnom formatu. Na primer, rezultat nedavne posete premijera RF Dmitrija Medvedeva Brazilu bilo je to da će ruski GLONAS sada biti dostupan i na latinoameričkom kontinentu.

Kako BRIKS može da stimuliše međunarodni biznis?

- Interesovanje za poslovni forum u okviru predstojećeg samita BRIKS u JAR u ruskim poslovnim krugovima vrlo je veliko. Već više od 70 vodećih ruskih kompanija iz raznih sfera ekonomske delatnosti prijavilo se za učešće.

Mogućnost uspostavljanja prvih poslovnih kontakata, koji zatim mogu da prerastu u realne poslove velika je praktična pomoć biznisu. I zato Privredna komora RF stalno istupa u ulozi organizatora ovakve vrste sastanaka sa ruske strane.

Mnogo se danas govori o perspektivama formiranja Razvojne banke BRIKS-a. Kakve su šanse u uspeh?

- Čini nam se da je ideja formiranja Razvojne banke država BRIKS koja je bila predložena na forumu petorke u Delhiju 2012. godine vrlo važna. Pretpostavlja se da će ova institucija postati osnovni centar finansijske podrške i razvoja projekata koji bi privrednici iz zemalja BRIKS mogli da realizuju zajedničkim naporima.

U referatu rukovodilaca razvojnih banaka 5 država se ističe da je formiranje ovakve banke poželjno i moguće. Glavni njen zadatak je kreditiranje razvojnih infrastrukturnih projekata u zemljama BRIKS i van njihovnih granica. Već je razmatrano pitanje o veličini osnivačkog kapitala, navedena je cifra od najmanje 50 milijadri dolara. U većini slučajeva razvojne banke su državne kreditne institucije, zato najčešće se ovakvi projekti finansiraju uz državne garancije. Za sada je ovaj projekat predmet razgovora, i u Drubanu lideri BRIKS će verovatno detaljnije dotaći ovo pitanje.

Tejmur Abdulajev,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija-JAR: putevi vojno-tehničke saradnje

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2013

28.03.2013. -..Za vreme posete predsednika Rusije Vladimira Putina JAR očekuje se potpisivanje više od deset bilateralnih sporazuma. Eksperti su govorili za Glas Rusije kakvu korist će Rusija i JAR dobiti od saradnje u toj oblasti...Rusija vodi po isporukama helikoptereske tehnike i oklopnih vozila...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.