Брнабић с представницима генетицке компаније BGI group

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Nov.2022, 18:28

Брнабић с представницима генетицке компаније BGI group

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима једне од глобално највећих генетичких компанија BGI group о сарадњи у области научно-технолошких истраживања, биомедицине и биотехнологије. Фото: Танјуг/Слободан Миљевић Председница владе оценила је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да је Србија направила велики искорак на пољу науке и технологије и ИТ сектора, који је последњих година постао и највећа нето извозна грана српске привреде.
Наводећи да је до сада у институте и научно-технолошке паркове уложено око 200 милиона евра, премијерка је истакла да ће Србија наставити да подржава и улаже у ове области са циљем стварања економије засноване на новим технологијама и науци.
Она је додала да су у плану већа улагања у развој вештачке интелигенције, на чему ради и Институт за вештачку интелигенцију у Новом Саду са више од 40 запослених. У сврху даљег развоја вештачке интелигенције, Србија је, како је објаснила Брнабић, набавила суперкомпјутер најновије генерације са платформом за вештачку интелигенцију и усвојила стратегију за даљи развој ове области.
Говорећи о сарадњи са BGI group, председница владе је истакла да ће следеће године започети изградња БИО4 кампуса за биомедицину, биотехнологију, биоинформатику и биодиверзитет, који ће бити један од првих таквих центара у овом делу Европе.
Додала је да је, у том смислу, од велике важности за Србију преношење искустава и знања и сарадња са једном од најзначајнијих компанија у свету у овим областима.
Саговорници су се сагласили да је у наредном периоду неопходно направити детаљан план сарадње, који ће се пре свега базирати на активностима у области истраживања, развоја и образовања, са циљем даљег развоја привреде и унапређења здравља грађана Србије. Представници BGI group, једне од водећих светских биотехнолошких компанија, која има мото „Omics for All“, истакли су да је за системски развој науке, друштва и државе засноване на иновацијама и знању, веома значајна подршка државе.
Они су изразили спремност да активно раде са српским партнерима и Владом Србије на промоцији у циљу добробити српских грађана и развоја бионауке у нашој земљи.
Председница владе захвалила је на помоћи коју је ова кинеска компанија пружила приликом отварања Центра за секвенцирање генома и биоинформатику, као и на помоћи при отварању две лабораторије Ватрено око, које су биле од великог значаја у борби против коронавируса.
На састанку је присуствовала и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, као и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо.
Grujičić s delegacijom kineske BGI Group obišla Vatreno oko u KC Srbije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић с представницима генетицке компаније BGI group се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.