Američki kuvar na srpski način

Izvor: VOA, 26.Jun.2021, 14:44

Američki kuvar na srpski način

Ivana Lalicki iz Baltimora je food blogerka, fotografkinja i poklonica kvalitetne domaće hrane. Kako bi ljude u Srbiji i širom sveta inspirisala da uživaju u američkim jelima, pripremila je i izdala prvi moderni američki kuvar na srpskom jeziku. Ivana Lalicki je došla u Ameriku pre skoro 15 godina na postdiplomske studije sa svojim suprugom. Tu su i ostali, dobili decu, žive i rade u Baltimoru. 2011. godine počela je da objavljuje blog sa receptima “So i biber” i primetila je da su američka jela i poslastice bili najpopularniji kod njenih čitalaca. “Kada sam jednom prilikom došla u Srbiju i videla koliko su popularni mafini, kapkejkovi, čizkejkovi i razna druga jela, onda sam znala da je pravi trenutak za jedan ovakav kuvar. Takođe sam htela da porušim stereotipe koje naši ljudi imaju o američkoj hrani. Istina, industrijska hrana im je loša i nezdrava, ali njihova jela kada se naprave kod kuće mogu da budu odlična. Naši ljudi misle da je Amerika ono što vide na televiziji, međutim život običnog sveta je mnogo drugačiji, mnogo podseća na naš, podjednako se radujemo dobroj hrani i kao i u Srbiji, hrana u Americi zbližava ljude", priča za Glas Amerike Ivana Lalicki. Ivana kaže da je američka kuhinja zapravo globalna kuhinja, Amerikanci su veoma otvoreni kada su u pitanju uticaji drugih kuhinja zahvaljujući imigrantima i zato je u svoj kuvar ubacila meksička, italijanska, jevrejska, nemačka i jela iz drugih delova sveta koja su postala veoma popularna u Americi. “Poslednjih decenija se dešava jedan zanimljiv fenomen, da Amerikanci usvoje neka strana jela lokalnog značaja i da to postane njihova svakodnevna hrana. Recimo to se desilo sa bliskoistočnim humusom i grčkim jogurtom, da onda to zahvaljujući Amerikancima postane globalno popularna hrana. Danas je u svakom američkom supermarketu sasvim normalno da pronađete gotove kore za pitu, ili naš jogurt kojeg ovde zovu kefir. I onda sam razmišljala, ako je već američka kuhinja toliko popularna, onda neka je naši ljudi upoznaju iz prve ruke, a ne preko ne baš tako dobro prevedenih kuvara, koji nisu prilagođeni našem tržištu". "Svako ko je probao domaću američku pitu, američki roštilj, izdvojila bih cepkanu svinjetu, brisket i stejkove ili ako je probao dobro spremljen hamburger, sigurno neće biti ravnodušan. Skonsi, američke palačinke, bejgelsi, biscuits iliti američke pogačice, kapkejkovi, mafini, braunis, torta od šargarepe, džambalaja, čili čorba, gingerbread cookies ili medenjaci - rekla bih da su to omiljena jela iz mog kuvara", ističe Ivana Lalicki. Američki kuvar je pionirski projekat, pošto je Ivana htela da izgleda onako kako ona zamišlja idealan kuvar, pa je odlučila da knjigu, uz podršku muža i njegovog brata koji je zaslužan za dizajn, kreira i izda samostalno. S obzirom da je Ivanin blog “So i biber” koji sadrži više od 500 recepata, dobro posećen i popularan u Srbiji, američki kuvar preko njega onlajn naručuju ljudi srpskog porekla iz celog sveta. “Američki kuvar ne naručuju samo ljudi iz Srbije, već i iz okolnih zemalja, kao i širom sveta gde naši ljudi žive, bukvalno od Australije, Novog Zelanda, pa sve do Islanda. Svuda knjigu isporučujemo. Naručuju ga i žene i muškarci, često kao poklon za bliske osobe ali i za sebe. Neretko mi šalju fotografije jela koje su pravili, ili se slikaju sa kuvarom, i mogu vam reći to je velika satisfakcija kad vidite da ljudima toliko znači kuvar, da ih motiviše da prave hranu sa decom, supružnicima, prijateljima, i da su srećni što su otkrili nešto novo i da se zaljubljuju u kuvanje. Imam još jednu želju da nekako moj kuvar dospe do biblioteka u Srbiji, da svi imaju pristup knjizi, jer nisu svi u mogućnosti da je kupe. Nadam se da će se ta moja želja ostvariti", kaže autorka "Američkog kuvara". Ivana podjednako voli spremanje hrane i njenu degustaciju, kao i mogućnost da fotografijom zabeleži tu lepotu. Ono što je bio njen hobi, u međuvremenu je postao njen posao. Lokalnim restoranima nudi usluge martketinga i fotografisanja hrane. Planira da Amerikancima predstavi srpsku kuhinju i izda srpski kuvar na engleskom jeziku. “Velika mi je želja da napravim kuvar koji će na najlepši mogući način da predstavi Srbiju. Imam mnogo ideja u glavi, i hvala Bogu, postoji mnogo jela i poslastica na koje možemo da budemo ponosni. Tek dolaskom u Ameriku sam shvatila koliko je zanimljiva i raznolika naša kuhinja, jer je spoj vrlo različitih kuhinja, baš kao i američka. Da ne pominjem da je kuvanje koje sam uzimala zdravo za gotovo u Srbiji, za mene postala neobično važna životna veština. Ne samo što je neverovato kreativna, već doprinosi dobrom zdravlju porodice i celog društva što je, složićete se, veoma važno“. U svojoj maloj gradskoj bašti iza kuće, Ivana uzgaja začinsko bilje i povrće. Ponosno ističe da je paradajz iz njene bašte podjednako ukusan kao i paradajz iz bašte njenih roditelja u Srbiji. 

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.