Alarmantno upozorenje: Možemo da ostanemo bez goriva ako sneg nastavi da pada i ako reke i dalje budu blokirane

Izvor: Telegraf.rs, 11.Jan.2017, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarmantno upozorenje: Možemo da ostanemo bez goriva ako sneg nastavi da pada i ako reke i dalje budu blokirane

Udruženje Naftnih kompanija Srbije (UNKS) saopštilo je da ukoliko budu potrajale blokade plovidbe Dunavom, Savom i Tisom i problemi u železničkom saobraćaju, u Srbiji može biti ugroženo snabdevanje gorivom.

Ocenili su da su izuzetno niske temperature u Srbiji, ali i čitavom regionu, stvorile ovih dana ozbiljne probleme u logistici motornih goriva.

- Snabdevanje tržišta Srbije nije ugroženo, ali ukoliko prekid plovidbe Dunavom i Savom i problemi u železničkom saobraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << budu potrajali, može doći do poremećaja. Ovome treba dodati i probleme u radu pojedinih rafinerija kao i probleme u transportu kroz druge zemlje - navodi se u saopštenju.

Prema podacima za prvih devet meseci ove godine, kako navode, oko 12 odsto benzina, 33,5 odsto evrodizela i čak 54 odsto TNG-a koje se potroše na tršištu Srbije potiče iz uvoza, a za transport goriva se uglavnom koristi rečni i železnički transport.

Ističe se i da uvoznici troše zalihe koje su formirali krajem prošle godine i primorani su da koriste skuplji kamionski prevoz, te, ukoliko ovakvi vremenski uslovi potraju, to se može odraziti i na snabdevenost i na cenu goriva.

(Telegraf.rs / Beta)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.