Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Apr.2020, 16:38

Advokatska komora Srbije o zahtevu advokata za obustavu rada zbog suđenja putem video linka

Upravni odbor Advokatske komore Srbije(AKS) saopštio je danas da je primio zahtev 102 advokata da AKS donese Odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada i istakao, povodom navedenih razloga, da je odmah po otpočinjanju postupaka putem video linka, odnosno putem skajp aplikacijena, Komora uputila svoj dopis vladi i ministarstvu kojim se protivi.

Kako se dalje navodi, Vlada je, po ovom dopisu, donela Uredbu o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu koji se održava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za vreme vanrednog stanja.

"Na ovaj način, Upravni odbor je postigao da se, u uslovima kada se suđenja putem video linka sprovode u realnosti bez obzira na naše protivljenje, donese Uredba koja predstavlja potvrdu da se radi o odstupanju od zajamčenih ljudskih prava", navedeno je u saopštenju.

Upravni odbor je ukazao da Кodeks profesionalne etike kaže da advokat zastupa nezavisno, u skladu sa svojim uverenjima, zasnovanim na pozitivnom pravu, pravnoj nauci i praksi, međunarodnim pravnim standardima, statutu i Кodeksu.

U tom smislu, svaki advokat ima izbor da li će zastupati u postupcima koji se odvijaju putem linka ili ne, koju odluku će doneti u skladu sa svim okolnostima svakog pojedinačnog slučaja, u skladu sa svojim uverenjima i interesima svog klijenta, koristeći procesna sredstva koja ima na raspolaganju, navedno je u saopšenju.

Advokatska komora Srbije na to pravo advokata ne može i ne sme uticati osim u slučaju da organi komore donesu odluku o obustavi rada, koja, po odluci Upravnog odbora ne može trajati duže od tri dana, dok o toj meri ne odluči Skupština Advokatske komore Srbije, navedeno je u saopšenju.

Bez obzira na ovu statutarnu prepreku, Upravni odbor smatra da bi obustava rada advokata, za vreme trajanja vanrednog stanja, "bila suprotna interesima advokature i kontraproduktivna u odnosu na ostvarivanje njenih zahteva i ciljeva u narednom periodu, a koji se odnose na pitanja koja se tiču života i rada svih advokata".

U okolnostima povećane društvene solidarnosti, advokatska obustava rada bi bila nesrazmerna cilju koji se želi postići i duboko protivna naporima društva u celini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Advokatska komora Srbije o zahtevu advokata za obustavu rada zbog suđenja putem video linka

Advokatska komora Srbije o zahtevu advokata za obustavu rada zbog suđenja putem video linka

Izvor: Danas, 08.Apr.2020

Upravni odbor Advokatske komore Srbije(AKS) saopštio je danas da je primio zahtev 102 advokata da AKS donese Odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada i istakao, povodom navedenih razloga,  da je odmah po otpočinjanju postupaka putem video linka, odnosno putem skajp aplikacijena, Komora...

Nastavak na Danas...

AKS: Nema obustave rada advokata tokom vanrednog stanja

AKS: Nema obustave rada advokata tokom vanrednog stanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je danas da neće izaći u susret zahtevu 102 advokata, koji se protive onlajn suđenjima, da donese Odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada...Iako ne podržava održavanje suđenja putem video linka - skajpom tokom vanrednog stanja, Komora smatra...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.