Advokati nastavljaju proteste i u 2015. godini

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2014, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati nastavljaju proteste i u 2015. godini

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Ðorđević izjavio je da će pregovori sa ministarstvom pravde oko advokatskih zahteva biti nastavljeni, ali da kako stvari danas stoje, advokatura nastavlja protest i 2015. godine.

"Dok se kompletna stvar ne reši do kraja mi ne možemo da kažemo da smo optimisti", rekao je Ðorđević Tanjugu ukazujući da protest može da bude prekinut tek kada Skupština Srbije usvoji izmene Zakona o javnom beležništvu u skladu sa zahtevima advokature >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i one budu objavljene u Službenom glasniku.

On je ukazao da je nakon načelnih jučerašnjih dogovora, na današnjem sastanku stručnom timu advokature ponuđen neprihvatljiv i neustavan predlog izmena zakona a to je "fakultativna forma javnobeležničkog zapisa".

"Juče je postojao dogovor da podržimo naše predstavnike u pregovaračkom timu oko postignutih tačaka dogovora. Ostao je jedan detalj koji je trebalo da se danas raspravi, ali umesto toga došlo je do novog detalja - fakultativnog javnobeležničkog zapisa. To naši pregovarači nisu mogli da prihvate", rekao je Ðorđević.

Advokatura, kako je naveo, smatra da je taj predlog krajnje neustavan.

"Mi ne možemo dati legitimitet neustavnim odredbama Zakona o javnom beležništvu pre nego što se bude stvorio bilo kakav ustavni okvir za delovanje zakona na način na koji su oni zamislili", napomenuo je predsednik AKS i naglasio da je to razlog zbog čega su danas zastali prigovori.

On pak smatra da u svakom slučaju pregovori treba da se nastave iako se protest produži na sledeću godinu.

"Mi nemamo nikakvu posebnu nadu da će se bilo šta posebno promeniti - sigurno idemo i u 2015. godinu sa protestom, to je već sada izvesno", rekao je Ðorđević.

On je ukazao da i kada bi stručni timovi postigli saglasnost oko ključnih pitanja, imajući u vidu sistem odlučivinja institucija advokature u Srbiji, protest ne bi mogao da se prekine pre nego što Parlament Srbije ne usvoji dogovorene izmene Zakona o javnom beležništvu i određenih pratećih zakona.

"To bi pre svega značilo da ako se postigne načelan sporazum na radnoj grupi, on bi išao u normativu Ministarstva pravde, relativno brzo mogao bi da se uradi predlog izmena i dopuna Zakona koji bi išao u Skupštinu na usvajanje. Kad izmene budu objavljene u Službenom glasniku Srbije mogao bi da prestane protest advoakta, jer je takva i odluka Skupštine AKS", naglasio je Ðorđević.

Ranije danas Ministarstvo pravde je saopštilo da su stručni timovi tokom pregovora povodom protesta i zahteva advokata, približili su stavove o određenim temama dok će se o tačkama o kojima za sada nemaju zajednicki stav razgovarati i tokom narednih dana.

Advokati su obustavili rad u celoj Srbiji 17. septembra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.