Весић: На аутопутевима ће бити постављено између 80 и 320 пуњача

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Okt.2023, 17:01

Весић: На аутопутевима ће бити постављено између 80 и 320 пуњача

На аутопутевима у Србији ће бити постављено између 80 и 320 пуњача за електричне аутомобиле од којих ће сваки имати по два места за пуњење, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Фото: Танјуг/Предраг Митић Он је нагласио да ће то битно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << побољшати садашњу инфраструктуру, јер на свим нашим путевима тренутно има око 100 пуњача различитих категорија.
Весић је подсетио да је Јавни позив за избор партнера који ће финасирати постављање 16 ”зелених станица” на постојећим аутопутевима у Србији расписан у уторак, истичући да је постављање ”зелених станица” важно зато што у нашој земљи има све више електричних аутомобила.
У јулу ове године, како је навео, у Србији је регистровано 20 одсто више електричних аутомобила него у истом месецу лане, док у Немачкој тренутно има око 1,1 милион електричних возила и да је у још три европске земље број електричних аутомобила премашио бројку од пола милиона, а то су Велика Британија (640.000), Француска (605.000) и Норвешка (603.000).
Он је казао и да су у Норвешкој прошле године од пет новорегистрованих аутомобила четири била електрична и да је у свету 2022. продато око 10 милиона електричних аутомобила, а да се очекује да ће у овој години бити продато око 14 милиона. Подсетио је и да је ЕУ усвојила одлуку којом ће до 2026. на сваких 60 километара ауто-пута бити постављен један пуњач за електричне аутомобиле.
„Желимо да нашу путну инфраструктуру прилагодимо времену које долази. Чињеница је да ће бити све више електричних аутомобила и да наши путеви морају да постану конкурентнији јер ако немате инфраструктуру за пуњење нас ће избегавати странци који имају електричне аутомобиле, а и биће мања продаја домаћих“, рекао је Весић за ТВ Пинк.
Навео је и да ће 16 постојећих одморишта на ауто-путевима, која су углавном неуређена, бити претворено у „зелене станице“ што, појаснио је, значи да ће ту бити постављено између пет и 20 пуњача за електричне аутомобиле од којих ће сваки имати два места за пуњење, као и да ће ту бити ресторан, кафић, продавница, игралиште за децу.
„То значи да ћемо на нашим аутопутевима у нареденом периоду од годину дана имати између 80 и 320 електричних пуњача са по два места за пуњење што ће битно побољшати садашњу инфраструктуру, јер ми тренутно на свим нашим путевима имамо око сто пуњача различитих категорија што је 64 пута мање од Немачке“, рекао је Весић.
Подсетио је да је изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, који је ступио на снагу 4. августа, предвиђено да свака постојећа пумпа на четири места за точење горива мора да има једно место за електричне аутомобиле. Истакао је да ће све нове пумпе имати пуњаче за електрична возила, а да постојеће имају рок да до краја следеће године обезбеде те пуњаче што ће бити додатни напредак у нашој инфраструктури.
Министар је навео и да је јавни позив за избор партнера који ће финасирати постављање „зелених станица“ на постојећим ауто-путевима у нашој земљи упућен свим светским компанијама које се баве тим послом и подсетио да позив траје до 21. новембра.
Говорећи о пријавама за легални прикључак на комуналну инфраструктуру, министар је још једном позвао грађане који живе у нелегалним објекитма да искористе ту могућност и да се пријаве до недеље, 15. октобра. „До јучерашњег дана било је више од 18.000 пријава и очекујем да ће их наредних дана бити још, рекао је Весић.
Подсетио је да се на сајту ресорног министарства и свих општина налази упутство у којем се наводи сва документација потребна за пријаву, а које се може подићи и на шалтерима општина.
Навео је да решење које грађани добијају у општинама не значи да треба да буду прикључени до 15. октобра, већ да тиме стичу право да се легално прикључе, а да динамика прикључења зависи од капацитета надлежних предузећа.
Министар је подсетио и да се ово право односи на грађане који живе у нелегалним објектима, али не и на пословне објекте, нити на инвеститоре. „Пописаћемо све који су добили право на прикључак и веома водити рачуна о томе да нам предузећа подносе извештај колико се прикључило објеката, а посебно зграда где живи већи број људи како се не би десило да неко ко се пријавио и испуњава услове не оствари ово право које му је дато законом, на предлог председника Србије Александра Вучића“, закључио је Весић.
Vučević sa Mančom: Kfor ima ključnu ulogu u obezbeđenju sigurnosti na KiM

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић: На аутопутевима ће бити постављено између 80 и 320 пуњача се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.