За енергетску ефикасност обучено 400 управника зграда и представника општина

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 17:30

За енергетску ефикасност обучено 400 управника зграда и представника општина

Око 400 професионалних управника зграда, представника локалне самоуправе и енергетских менаџера обучено је за примену мера енергетске ефикасности у стамбеним зградама, у првом циклусу обука у оквиру пројекта Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) „Боља енергија“ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а обуке реализује Привредна комора Србије (ПКС) у сарадњи са пројектом „Боља енергија“. Фото: Танјуг/ПКС/Бобан Ристић Саветник у Центру за едукацију Привредне коморе Србије и члан пројектног тима Даниела Гачић Вукићевић оценила је за Тањуг да овакав одзив сведочи о великом интересу управника да се едукују и да у пракси у зградама спроведу уштеде јер је улагање у енергетску ефикасност најисплативија инвестиција и неопходност, инвестиција за будућност.
„Обуке на тему улоге управника и локалне заједнице у програму енергетске санације стамбених зграда до сада су одржане у Београду, Сомбору, Зајечару, Новом Саду, Крагујевцу и Ужицу. Поред обуке, која је данас други пут у овом циклусу одржана у Београду у току је и обука у Регионалној привредној комори Нишу, чиме је завршен први циклус обука“ навела је она и додала да је планирано да се други циклус одржи од 25. августа до 15. септембра.
Вођа пројекта тима „Боља енергија“ за енергетску ефикасност Александра Станивуковић је за Тањуг изјавила да се судећи по великом одзиву и изузетно позитивним коментарима и реакцијама учесника може рећи да је прва фаза јачања капацитета управника зграда, енергетских менаџера и представника локалних самоуправа за развој, припрему и спровођење пројеката енергетске санације стамбених зграда успешно завршена у Београду и шест регионалних привредних комора.
„Обуке спроводимо у право време, јер ће скоро отварање тржишта енергетске санације стамбених зграда широм земље захтевати много бољу обученост и координацију свих актера укључених у овај процес, а ми смо овим пројектом желели да одговоримо управо на тај изазов“, рекла је она. Навела је да су тим пројекта „Боља енергија“ и Привредна комора Србије већ почели са припремом друге фазе обука које ће се, како је планирано, одржати почетком септембра, а током које ће полазници, између осталог, бити обучени за припрему пројеката енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у зградарству и за финансијске анализе.
Регистратор стамбених заједница за Чачак Бранкица Јелић оценила је да су обуке које се спроводе у више сесија, термина и градова, веома корисне.
Оне подразумевају обуку на свим нивоима, како управника стамбених заједница, регистратора, тако и енергетских менаџера из локалних самоуправа и пружају основна знања о енергетској ефикасности, могућностима санације.
„На нивоу локалних самоуправа ми ћемо та знања пренети, што у стамбеној заједници што управницима који нису присутни и очекујемо да знања у области енергетске санације буду конкретизована. У Чачку су активности санације стамбених заједница поверене Градској стамбеној агенцији, којој власници стамбених заједница путем јавних позива пријављују своје захтеве“, рекла је она.
Истакла је да се бирају квалитетне пријаве и неке од њих се предлажу у виду програма санације фасада за суфинансирање, те да се објекти у приватној својини суфинансирају до 50 одсто средствима града, објекти у државној својини до 100 одсто, а средства се опредељују у зависности од буџета планираног за ову сврху.
Према њеним речима, најважнија је едукација грађана како да аплицирају за активне програме стамбене подршке и за санацију, јер је обнова у зградама старим пола века неопходна. „За мене су посебно значајни контакти и сарадња са потенцијалним донаторима на свим нивоима, а овде имамо представнике УСАИД-а“, истакла је Јелићева.
Управник стамбене заједнице солитера на Палилули Мирјана Шурјанчев је указала да су станари свесни значаја енергетске ефикасности, али да је проблем доступност финансијских средстава.
„Скоро 95 одсто станара је променило прозоре, али су зидови танки, стари, велики број зграда је из шездесетих година прошлог века. Дошла сам да научим коме можемо да се обратимо за подршку око израде пројекта енергетске ефикасности, којим материјалима и на које све начине можемо да побољшамо становање у нашој згради“, нагласила је она за Тањуг.
Унапређење знања о енергетској ефикасности која је будућност не само у Србији него и у свету, увек је добродошла и значајно је што је ПКС организовала овакву обуку, истиче.
Професионални управник из Београда Дејан Вујичић за Тањуг је рекао да је унапређење знања о енергетској ефикасности која је будућност не само у Србији него и у свету, увек добродошло и да је добро што је ПКС организовала овакву обуку. „Нажалост, свест станара о улози професионалног управника је на ниском нивоу и неопходно је да се то промени што је важно и у контексту њихове улоге у већој енергетској ефикасности. Код побољшања енергетске ефикасности веома су важна финансијска средства. Најлакше је заменити прозоре, док је замена фасада мало захтевнија, али професионални управници, професионалним управљањем могу умногоме да допринесу енергетски ефикаснијим зградама“, указао је он.
Бесплатне обуке намењене су професионалним управницима стамбених зграда, општинским енергетским менаџерима и службеницима локалних самоуправа задуженим за стамбена питања. Петогодишњи пројекат УСАИД „Боља енергија“ усмерен је на побољшање енергетске ефикасности у стамбеним зградама на општинском нивоу и на повећање коришћења енергије из обновљивих извора у Србији.
Bajnens: Bitkoin blago pao za 0,81 odsto na 27.340 evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак За енергетску ефикасност обучено 400 управника зграда и представника општина се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.