Наставља се вакцинација деце против ХПВ вируса! Докторка апелује на превенцију код девојчица и дечака- Током претходне недеље вакцинисано

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Mar.2024, 16:16

Наставља се вакцинација деце против ХПВ вируса! Докторка апелује на превенцију код девојчица и дечака- Током претходне недеље вакцинисано

Поводом марта месеца, борбе против малигних болести, Дом здравља “Нови Сад” организовао је акцију отворених врата за вакцинацију деце против ХПВ вируса која је реализована претходне недеље у амбуланти на Лиману. Фото: Verywell Health/Getty Images С тим у вези, за НС Уживо говорила је докторка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Љерка Попов, која је истакла значај примања ове вакцине за све девојчице и дечаке узраста од 9 до 19 година.
-Ова акција организована је у циљу да, без заказивања, деца и родитељи лакше дођу, како би се повећао обухват са вакцинацијом деце против ХПВ-а. Оваква вакцинација реализује се уназад две године, а током претходне недеље вакцинисано је 272 деце – рекла је докторка Попов за наш портал.
Наша саговорница такође је навела да је ово примарна превенција карцинома грлића ректума, ждрела, вагине, вулве па је с тога од огромног значаја за младе који још нису ступали у сексуалне односе.
-Више од 90 одсто популације заражено је хуманим папилома вирусом, али да поред нормалног имуног система у року од две године, већина се избори са овим вирусом. Међутим, тамо где инфекција постоји, кроз године се развију карциноми свих ових органа које сам навела – рекла је саговорница.
Фото: Pexels Ова вакцинација је у нашој држави препоручена, а Фонд за здравство финансира ову вакцинацију код деце у узрасту од 9 до 19 година, који још увек нису били сексуално активни. Држава Србија трећа је у свету по умирању од карцинома грлића материце. Код нас, ову вакцину примило је 31.309 деце, од чега 77 одсто девојчица, до јануара 2024. године.
Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у Србији годишње од карцинома грлића материце оболи око 1100 жена, док живот изгуби 447.
Каква је ситуација у вези са вакцинисањем ХПВ вакцином у иностранству? Добровољна имунизација против ХПВ-а доступна је бесплатно свим девојчицама и дечацима у школама у Хрватској. Бугарско министарство здравља издало је 2007. године званичне препоруке за употребу ХПВ вакцина за девојчице узраста 12–18 година, пре првог сексуалног контакта. Министарство здравља је у јуну 2009. године уврстило ХПВ вакцину на листу препоручених вакцинација, наводи се на званичном сајту Еуросурвеиланце.
Такође, у Француској је од 2012. години препорука вакцинације проширена на девојчице од 11 до 14 година са накнадном вакцинацијом до 20 година. Стопа рефундације за ове вакцине је 65% цене. Дечацима од 11 до 14 година понуђена је вакцинација против ХПВ-а од јануара 2021.
Што се тиче Холандије, од 2010. године, девојчице од 12 година се позивају да се вакцинишу против ХПВ-а у оквиру Националног програма имунизације. Ово укључује девојчице које су рођене 1997. године или касније. Све девојчице добијају позивницу када напуне 13 година. Дечацима је понуђена вакцинација против ХПВ-а од 2021. У овој земљи вакцинација је бесплатна, али није обавезна.
Подсетимо, министарка здравља Даница Грујичић позвала је младе да се о трошку РФЗО вакцинишу против овог вируса и апеловала на грађане да иду на време код лекара опште праксе, који ће знати да их упути на даље анализе, односно „да слушају лекара, а не интернет“.
Pripreme za povratak u redovan rad službi na Novom naselju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Наставља се вакцинација деце против ХПВ вируса! Докторка апелује на превенцију код девојчица и дечака- Током претходне недеље вакцинисано 272 деце се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.