У Србији регистровано 270.000 пољопривредних газдинстава

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Apr.2023, 09:35

У Србији регистровано 270.000 пољопривредних газдинстава

У Србији се до сада регистровало 270.000 пољопривредних газдинстава, 147.000 газдинстава се пријавило за субвенције по хектару, а за премије за млеко за први квартал имамо 902 захтева, изјавила је данас министарка пољопривреде Јелена Танасковић. Фото: Unsplash/gozhanet Оне је на јавном слушању >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << о предложеним изменама Закона о подстицајима у пољопривреди у Скупштини Србије, после расправе која је трајала више од пет сати, навела да је мера за млеко продужена до 24. априла.
Одговарајући на изречене примедбе да се не зна шта је стратегија пољопривреде, министарка је рекла да је за ову годину повећање сточног фонда приоритет и да предложене мере говоре у прилог томе.
Истакла је да и после данашње расправе није јасно зашто е-аграр није добар и навела да 700 људи у пољопривредним стручним службама помаже пољопривредницима да се региструју и да то ради и 1.000 младих волонтера који иду у газдинства да помажу онима којима је потребна помоћ око пријављивања.
Навела је да је тачно да је било редова, тражења помоћи, логовања више пута, али да је тако са увођењем сваког новог система и да ће по његовом увођењу систем бити уређен. Према њеним речима, рок од годину дана за увођење е-аграра није дат, јер је на њему већ рађено пет година.
„Ових 80 милијарди динара у буџету намењено је вама пољопривредницима и не знам шта хоћете да кажете тиме да нам је усмрћена пољопривреда, пошто се средства за пољопривреду стално повећавају“, рекла је министарка Танасковић, преноси Танјуг.
Говорећи о прелевманима на млеко, рекла је да је Европска унија прихватила објашњење Србије зашто су они уведени и да нема говора да ће бити укинути.
“Од када су прелевмани предложени и уведени, идеја је била да се заустави увоз млека, што смо и урадили и тај увоз је од увођења прелевмана апсолутно пао“, рекла је министарка Танасковић.
Навела је да имамо вишка пшенице, да је њена цена сада пала на 23 динара и да је прошле недеље Републичка дирекција за робне резерве ушла у откуп пшенице од малих пољопривредника по цени од 28 динара и оценила да је то помоћ државе која реагује у датом тренутку.
Kina izdvaja oko milijardu i po dolara subvencija poljoprivrednicima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Србији регистровано 270.000 пољопривредних газдинстава се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.