Посланици настављају расправу о буџету за 2023. годину

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 08:00

Посланици настављају расправу о буџету за 2023. годину

У Скупштини Србије се од 10 часова наставља расправа о буџету за наредну годину. Буџет за 2023. је већи за 7,8 одсто у односу на актуелни ребаланс, а дефицит од 3,3 процента договорен је са ММФ-ом. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Посланици владајуће већине најавили подршку, док опозиција >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << критикује.

У Скупштини Србије јуче јепочела расправа о предложеном буџету за 2023. годину, који је образлагала премијерка Ана Брнабић, која је на крају првог дана расправе затражила подршку посланика за предложену републичку касу.

Премијерка је истакла да је предложени буџет у складу са приоритетима који су изложени у њеном експозеу посланицима, те да ће Влада Србије наставити са капиталним инвестицијама, градити мостове, болнице, школе, научне институте, као и да ће радити на подизању животног стандарда грађана.
Навела је да је планиран дефицит од 3,3 одсто БДП-а, а дефицит је у ребалансу за ову годину износио 3,9 одсто, што према премијеркиним речима значи да се враћамо у преткризне године када је реч о овом параметру.
„Имамо никада већи буџет за капиталне инвестиције, улаземо у енергетику, просвету, науку, иновације, културу. Јавни дуг ће бити испод 60, односно 56,1 одсто БДП-а, а што је веома важно, имамо простор и даље ћемо се борити да стално повећавамо плате и пензије“, рекла је Брнабићева. Истакла је да ће пензије кумулативно, са повишицом од новембра и јануара, порасти за 20,8 одсто и да смо међу ретким земљама у Европи које, упркос разним кризама и рату у Украјини, иду ка расту плата и пензија.
Министар Синиша Мали поручио је да је удео нашег јавног дуга у БДП-у мањи него у Европској унији и додао да ће Србија ове године имати више од четири милијарде евра страних директних инвестиција.
Вучић: Идем у Тирану, борићу се за нашу земљу

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Посланици настављају расправу о буџету за 2023. годину се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.