Виши суд у Новом Саду представио годишњи извештај и резултате рада у 2022.

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2023, 13:26

Виши суд у Новом Саду представио годишњи извештај и резултате рада у 2022.

Председник Вишег суда у Новом Саду Мирослав Алимпић поручио је данас да је овај суд, упркос свим потешкоћама, током претходне године примио 20.000 нових предмета, а решио више од 16.000. Фото: Градске инфо На годишњој конференцији за медије је наведено да је већи прилив предмета био >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на кривичном одељењу, али је и поред тога решено више предмета него претходне године на првом степену кривице, такође на малолетничкој реферади, као и у ванпретресном односно другостепеном кривичном већу.
Посебно одељење за сузбијање корупције, како прецизирају, решило је 20 одсто више предмета у односу на 2021. годину, а судије овог одељења, поред кривичних поступака из своје надлежности, поступају и у предметима ванпарничног поступка, тзв. „несталих беба“.
У саопштењу суда наводе да највеће оптерећење по броју предмета имају судије другостепеног грађанског одељења, односно у просеку око 2.200 предмета по судији, због огромног броја спорова са банкама (трошкови обраде кредита).
Ипак, како истичу уложен је додатни напор у поступању у овим предметима током претходне године, што потврђује податак да је сваки судија на другом степену далеко премашио прописану месечну норму, неки чак и више него двоструко.
Алимпић је на састанку подсетио да је рад Вишег суда и осталих правосудних органа смештених на адреси Сутјеска 3 продуктивнији и због појачаних мера безбедности, које подразумевају видео наџор и редовне контрадиверзионе прегледе.
Такође, нагласио је значај признања Вишем суду за унапређење права на слободан приступ информацијама, у категорији правосудних органа, додељено од стране Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, као потврду за труд и рад у претходном периоду, али исто тако и подстрек за будуће активности.
Осим тога, истакао је да се у Вишем суду већ одржавају рочишта за условни отпуст преко видео линка, а да су недавно саслушани и сведоци путем видео-конференцијске везе.
Поред наведеног, из суда истичу да ће услови за рад бити додатно унапређени у будућој новосадској Палати правде, у којој ће бити смештена кривична одељења Основног и Вишег суда, као и Основно и Више јавно тужилаштво.
Softverska kompanija „Merkle“ dolazi u Novi Sad

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Виши суд у Новом Саду представио годишњи извештај и резултате рада у 2022. се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.