У ЕУ за 15 година угашено више од пет милиона газдинстава

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 08:01

У ЕУ за 15 година угашено више од пет милиона газдинстава

Каква је ситуација у Србији прецизније ћемо знати после пописа пољопривреде, који ће бити спроведен од 1. октобра до 15. децембра. Фото: Unsplash/Julian Hochgesang У Европској унији је у 2020. години било 9,1 милион пољопривредних газдинстава. Ово је за 37 одсто или 5,3 милиона мање него у 2005, процене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су Европског завода за статистику (Евростат).
Према тим подацима, било је 2,6 милиона мање мешовитих пољопривредних газдинстава, 1,6 милиона оних специјализованих за сточарство. Kао и 0,9 милиона мање газдинстава за узгој усева.
Половина коришћене пољопривредне површине земаља Европске уније или 52 одсто, налазила се на фармама специјализованим за усеве. Једна трећина или 33 процента припадала је сточарским. Oстатак од 15 одсто мешовитој производњи. У многим источноевропским земљама уочен је велики број ратарских имања, преноси „Агроклуб”.
У Бугарској (73 одсто), Мађарској (72) и Румунији (67). Слично је и у медитеранским земљама попут Грчке (74 одсто), Малте (63) и Хрватске (61). Ово је често указивало на повољне услове за узгој појединих врста житарица, воћа и маслина. Сточарске фарме биле су заступљеније у неколико земаља северозападне Европе, као што су Луксембург (82 процента свих фарми), Ирска (79) и Холандија (58).
Резултати анкете о структури пољопривредних газдинстава из 2018. показали су да је тада било регистровано 569.310 газдинстава или за 9,9 одсто мање у односу на попис 2012. године.
Површина коришћеног пољопривредног земљишта износила је 3.476.788 хектара што је 1,1 проценат више у поређењу са претходним пописом.
Највећи раст био је у регионима јужне и источне Србије.
Просечна величина ораница и башта била је 4,5 хектара, што је 13,5 одсто већа површина по газдинству него седам година раније. Највећи пораст величине газдинстава забележен је у Средњобанатском округу.
Мање од два хектара обрађивала су 217.682 газдинства. Од 10 газдинстава, осам се бавило сточарством што је непромењена ситуација у односу на раније. Највећи број оних који се баве сточарством живело је у Мачванској области.
Slovačka: Zaplenjeno 1.500 tona ukrajinskog žita kontaminiranog pesticidima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У ЕУ за 15 година угашено више од пет милиона газдинстава се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.