На суђењу Тачију и осталима испитан 15. сведок, наставак суђења 14.августа

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 12:31

На суђењу Тачију и осталима испитан 15. сведок, наставак суђења 14.августа

У Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу, данас је завршено испитивање заштићеног сведока у поступку против бивших вођа тзв. ОВК Хашима Тачија (53), Кадрија Весељија (54), Реџепа Сељимија (50) и Јакупа Кранисћија (70). Фото: Танјуг/Koen van Weel/Pool via AP, File Исказ је путем видео линка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дао 15. сведок тужилаштва, који је сведочио о смрти члана своје породице.
Суђење ће бити настављено после летње паузе, 14. августа.
На почетку суђења 3.априла окривљени су заједно са својим браниоцима изнели уводна излагања и тада су сви негирали оптужбе.
У овом поступку одобрено је учешће 140 жртава.
Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији, над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.
Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.
У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.
Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.
У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.
Čačak: Oluja odnela krov sa tribina lokalnog stadiona, pao na prugu i put

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На суђењу Тачију и осталима испитан 15. сведок, наставак суђења 14.августа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.