Скупштина Града: Представљен пројекат „Школске саобраћајне патроле“

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2023, 17:27

Скупштина Града: Представљен пројекат „Школске саобраћајне патроле“

Пројекат „Школске саобраћајне патроле“, усмерен ка безбедности ученика нижих разреда основних школа у саобраћају, представљен је данас у Скупштини Града Новог Сада. Фото: Град Нови Сад Том приликом, учитељима, наставницима, педагозима, психолозима и директорима новосадских >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << основних школа одржано је предавање и приказан снимак практичног дела пилот пројекта који је реализован у Основној школи „Милош Црњански“, где су уз асистенцију припадника саобраћајне полиције, ученици првог разреда организовано прелазили улицу, док су чланови школске патроле обављали своје задатке.
Презентацији пројекта који, уз подршку Градске управе за саобраћај и путеве, реализује Центар за унапређење безбедности у саобраћају присуствовао је и заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац. – Школске саобраћајне патроле су препознате у законској регулативи, а широм света то је веома заступљен модел који значајно доприноси унапређењу безбедности деце у саобраћају, у зони школе. Зато, пре него што у пракси, у нашој земљи буде успостављен систем рада школских саобраћајних патрола, Град Нови Сад проактивно започиње едукацију основаца – изјавио је Игор Црнобарац и додао – Концепт едукације такав да деци, стручна лица из области саобраћаја, уз асистенцију саобраћајне полиције, преносе своја знања и искуства. Идеја је да ученици старијих разреда основних школа, уз асистенцију старијих лица помажу млађим основцима приликом преласка коловоза преко пешачког прелаза на њиховом путу ка школи и од школе. Тиме желимо да се код деца подстакне одговорност и да старији ученици својим понашањем, буду пример млађима.
Фото: Град Нови Сад Представница Центра за унапређење безбедности у саобраћају Тијана Комадановић објаснила је да је пројекат прилагођен деци и укључује родитеље, старатеље, учитеље и друге одрасле особе од поверења које им могу помоћи да се што боље снађу у саобраћају. Командир Саобраћајне полицијске испоставе Запад, Одељења саобраћајне полиције у Новом Саду, Милан Дражић, који је учествовао у пилот пројекту, говорио је о начину на који би требало да делују Школске саобраћајне патроле, која права и обавезе имају чланови патрола и колики је значај њиховог увођења.
– Безбедност деце је апсолутни приоритет у раду Министарства унутрашњих послова. Један од општих циљева Стратегије безбедности саобраћаја је да, од 2030. године, више ни једно дете не изгуби живот у саобраћају. У Новом Саду, у 2022. и у 2023. години нисмо имали погинуле деце, а за 30 посто је смањен број повређених – истакао је  Милан Дражић и додао да ће саобраћајна полиција наставити са превентивним деловањем у циљу безбедности деце у саобраћају.
„Nasilje prestaje s tobom“ – u novosadskom Rektoratu održana tribina o rodno zasnovanom nasilju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Скупштина Града: Представљен пројекат „Школске саобраћајне патроле“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.