Вулин: Моја оставка неће променити политику САД и ЕУ према Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Nov.2023, 13:08

Вулин: Моја оставка неће променити политику САД и ЕУ према Србији

Доскорашњи директор Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александар Вулин, рекао је данас да његова оставка неће променити политику Сједињених Држава и Европске уније према Србији. Фото: Танјуг/ОМК МУП Републике Србије Са друге стране Вулин се, како је рекао у интервјуу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за Вечерње новости, нада да ће његово повлачење „барем мало олакшати живот председнику Србије Александру Вучићу“.
„Свет се мења и никада не треба мислити да је наступио крај историје. Моји ставови о српском свету и неуласку Србије у ЕУ су довољно пута отежали живот председнику Вучићу“, рекао је Вулин.
Казао је да је Вучић годину дана уназад трпео притиске од оних који су желели његову смену. „Баш као што је годинама одбијао захтеве Запада да не водим канцеларију за КиМ која је обновила Цивилну заштиту, остварила потпуно заједништво Срба на КиМ са Владом и председником, и очувала живот и финансирање нашег народа. Истрпео је притиске и када су амбасадори САД и ЕУ тражили да не будем тај који ће у Министарству рада одређивати шта су државне церемоније и који споменици из времена НАТО агресије ће бити подигнути“, рекао је Вулин.
Осврнуо се и на догађаје у Бањској и рекао да до ове трагедије не би дошло да је формирана Заједница српских општина.
„Да ли би људи које је Курти протерао са КиМ покушавали да се силом врате у своја села? Да је Курти спровео Бриселски споразум, регион Север би имао своју полицију, укључујући и специјалну јединицу, и не би било насиља због кога су Срби бежали пред прогоном“, навео је Вулин.
Нагласио је да догађаје 24. септембра, држава, председник, Војска Србије, МУП, БИА нису планирали, ни одобрили, а посебно не спровели. „Да јесу не би се акција одиграла у манастиру, већ би се водила у Приштини, Ранилугу, Шилову и Штрпцу. Поставља се и питање где је био Кфор и зашто није био уз административну линију и зашто се није појавио чим је дошло до сукоба“, рекао је Вулин.
Бивши директор БИА је казао да би, после њега, на чело агенције требало да дође лице које препознаје процесе и зна шта је државна политика.
„Професионалци спроводе политику земље, а формулишу је политичари. Не мора министар грађевине да буде инжињер да би знао шта треба градити. Директор БИА је један од најодговорнијих људи за безбедност, али и будућност земље. Он није само борац против криминала, већ мора да обједињује све видове борбе за очување Срба и Србије“, рекао је Вулин.
Прокоментарисао је и санкције које су САД увеле председнику Републике Српске Милораду Додику, истичући да његово политичко уклањање није могуће
„Сваки насилни покушај његове смене или хапшења по оптужницама федералних судова, којим управљају стране судије, довео би до распада БиХ“, навео је Вулин.
Sutra počinje prijavljivanje za studentsku karticu: Ministar Mali pozvao akademce da se prijave

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вулин: Моја оставка неће променити политику САД и ЕУ према Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.