Зеленски на самиту НАТО-а, тражи наставак подршке

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Okt.2023, 10:58

Зеленски на самиту НАТО-а, тражи наставак подршке

У Бриселу је данас почео дводневни састанак министара одбрана држава чланица НАТО-а, чија је главна тема наставак подршке Украјини у њеном настојању да се одбрани од руског напада. Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo На самом почетку скупа, медијима су се обратили генерални секретар северноатлантске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << алијансе Јенс Столтенберг, као и украјински председник Володимир Зеленски.
„ПВО системи су од изузетне важности како би се одбранили градови, економија и критична инфраструктура. Када економија функционише, тада ствари у Украјини могу да функционишу. То ће помоћи Украјинцима да раде, да тргују, и да фунционишу као нормална држава, И то ће помоћи да се самостално финасирају и производе миницију за рат“, истакао је Столтенберг.
Он је додао да руски председник Владимир Путин користи „зиму као оружје“, нападајући енергетски систем.
„То морамо да спречимо. Са јачањем ПВО система направићемо значајну разлику“, уверен је генерални секретар НАТО-а.
Он је напоменуо да храброст украјинског народа наставља да импресионира и да надахњује све у НАТО. „Ваша борба је наша борба, ваша сигурност је и наша сигурност и ваше вредности су наше вредности. НАТО ће стајати уз Украјину колико год то буде потребно“, изричит је Столтенберг.
Украјински председник је истакао да је највећи изазов како преживети надолазећу зиму, за шта је Кијеву потребна подршка, и због чега је он данас у Бриселу.
„Разговараћемо о томе како да истерамо Русе са наше земље“, напоменуо је Зеленски.
Он је истакао да жели да разговара и о томе да се искористи „замрзнути“ руски новац за потребу обнове Украјине после рата.
Столтенберг је истакао да ће се на дневном реду, осим Украјине, наћи и напад Палестинаца на Израел, операције НАТО-а у Ираку, као и на Косову и Метохији, али и јачање саме одбране западне војне алијансе. „Разговараћемо и о инцидентима у Балтичком мору, о начињеној штети на критичној подводној инфраструктури. Сада је најбитније да утврдимо шта се десило. Ако утврдимо да је то намерни напад на НАТО критичну инфраструктуру, то би било онда озбиљно, али би наишло на одлучан и јединствен одговор у НАТО“, каже Столтенберг.
Дводневни самит окупиће министре одбрана из 30 држава, као и колегу из Шведске чија држава жели да постане члан НАТО-а.
Borelj: EU je protiv blokade Gaze

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зеленски на самиту НАТО-а, тражи наставак подршке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.