Бајден на удару критика због наставка изградње зида на граници са Мексиком

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Okt.2023, 13:58

Бајден на удару критика због наставка изградње зида на граници са Мексиком

Амерички председник Џозеф Бајден нашао се на удару критика републиканаца и демократа, након што је његова администрација најавила изградњу додатних 30-ак километара зида на граници са Мексиком. Фото: Танјуг/Delcia Lopez/The Monitor via AP, File Он је навео да није имао другог избора, него да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << искористи средства из ере Доналда Трампа за изградњу зида који има за циљ заустављање илегалне миграције из Мексика, преноси АП.
На питање да ли такви зидови функционишу, Бајден је кратко одговорио: „Не“.
„Новац је опредељен за гранични зид. Не могу то да зауставим“, рекао је председник САД. Бајден је у предизборној кампањи 2020. године обећао да неће наставити са изградњом зида ако буде изабран за председника, рекавши да гранични зид „није озбиљно политичко решење“.
Међутим, његова администрација је ове недеље занемарила двадесетак федералних закона, укључујући оне који служе за заштиту дивљих животиња, како би омогућила наставак изградње зида дуже америчко-мексичке границе у јужном Тексасу, преноси ББЦ.
Министар за унутрашњу безбедност САД Алехандро Мајоркас саопштио је да постоји „акутна и хитна потреба“ за изградњом зида. Бивши председник Трамп се огласио на својој друштвеној мрежи „Трутх Социал“, написавши да одлука Бајденове администрације показује да је он „био у праву“.
„Хоће ли се Џо Бајден извинити мени и Америци због тога што му је било потребно толико времена да настави са изградњом“, упитао је Трамп.
Републикански конгресмен из Северне Каролине Ралф Норман подсетио је да Бајден није мислио да зидови функционишу.
„Шта се променило? Рећи ћу вам шта се променило – америчком народу је мука и уморан је од гледања како су градови преплављени мигрантима“, рекао је Норман за ББЦ. Истовремено, председника САД критикују и страначке колеге из Демократске странке.
Конгресмен Хенри Куелар, чији округ обухвата крај у ком ће се одвијати изградња, рекао је да на верује да ће његови бирачи бити задовољни том одлуком.
„Још увек сам против решења из 14. века за проблем 21. века“, поручио је демократа.
Конгресменка Александрија Окасио-Кортез назвала је изградњу зида „окрутном политиком“ и позвала председника Бајдена да „преокрене курс“.
Бајденова администрација се такође суочава са критикама невладиних организација, попут АЦЛУ (Америчка унија за грађанске слободе) која је ту одлуку назвала „великим неуспехом“. Наставак градње најављен је у јуну, али средства су издвојена још 2019. године, пре него што је Бајден ступио на дужност.
У закону који је тада усвојен наводи се да изградња треба да се заврши 2023. године.
Iranka Narges Mohamadi je dobitnica Nobelove nagrade za mir 2023

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бајден на удару критика због наставка изградње зида на граници са Мексиком се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.