Премијера представе „Заједно“ данас у Српском народном позоришту

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Sep.2023, 20:01

Премијера представе „Заједно“ данас у Српском народном позоришту

Премијера позоришне представе „Заједно“ биће изведена сутра, 13. септембра са почетком у 19 часова и 30 минута на Сцени „Пера Добриновић“ нашег најстаријег театра. Фото: Душко Миљанић У питању је представа у копродукцији Центра за културу Тиват, Српског народног позоришта Нови >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Сад, Беоарта Београд и Културног центра Панчево, по тексту Ане Ђорђевић и у режији Јане Маричић. Редитељка Јана Маричић наводи да прича говори о породичном сусрету за трпезом седам дана након смрти доминантног оца породице: “Непосредно по обележавању помена на гробљу, у његовој кући за столом, на ручку, налазе се његова супруга, син и снаја, ћерка и зет и први комшија. То је једна менталитетска представа. На нашим просторима, било да је весеље или помен, који год да је повод, окупљање фамилије је једна ризична ситуација. А ми се у позоришту бавимо ризичним, граничним ситуацијама. За тим столом, врло брзо ће се заборавити на смрт оца и испостављаће се некакве тајне и истине.
То је нешто врло блиско и познато публици са наших простора, а увек је вредан извор, како хумора, тако и дубљих емоција, које ће публика, надам се, препознати и доживети током гледања наше представе. Ми смо се трудили да на комуникативан, а опет за нас уметнички изазован начин испричамо ову причу.”
Директор драме Српског народног позоришта Нови Сад Милован Филиповић о новом комаду каже:”Српско народно позориште је последњих неколико година окренуто сарадњи, посебно ка позоришним делатницима из Црне Горе, али, ове представе не би било да није можда једног јединог приватног продуцента на овим просторима, који се на озбиљан начин бави позориштем, а то је Борис Мишковић.
Са БеоАрт-ом, који представља господин Мишковић, ми смо већ неколико пута имали заједничке представе, висококвалитетне, великих уметничких домета, па смо и овог пута на његов предлог, заједно са ЦЗК Тиват и Културним центром из Панчева врло радо ушли у продукцију представе, посебно јер је реч о Ани Ђорђевић, која је један од најигранијих писаца на сцени СНП-а.“
Глумица Гордана Ђурђевић Димић, о улози удовице, која после много година за истим столом дочекује сина и кћер, са њиховим партнерима, каже: “Она покушава да састави нешто што се разбило у крхотине. Сама је била под великим егом свог мужа, који је није волео, како сама каже. Сад кад је дочекала да сви крену за својим животом, она је у прилици да уради нешто за себе, а најважније је да искрено говори о свом животу и сагледава га као неуспели експеримент.
Нарочито је тешко старим људима кад схвате да су многи њихови напори пропали, нарочито везани за сопствену децу. Изванредна улога и изванредна могућност за мене, да сам сањала, не бих могла да смислим за себе бољу улогу у овим годинама.”
Глумац Бранислав Јерковић захвалио је Борису Мишковићу на храбрости и истрајности, ЦЗК-у и СНП-у, пре свега дирекцији драме, колегама, редитељки и бритком перу Ане Ђорђевић  што у овим, “не баш сјајним временима за позориште имају снаге, воље и храбрости да се баве најважнијим темама за једно друштво.“
Његов колега Југослав Крајнов констатовао је да је за њега све то једна горка комедија, јер ће “свако ко буде гледао представу моћи да се на неки начин погледа у огледалу. “Све наше породице углавном имају одређене моделе и одређене шаблоне по којима сви ми, нажалост живимо. Све мање примећујемо једни друге, све пролази поред нас, а тек када се десе неке ствари, почињемо да примећујемо једни друге.
Брат и сестра у нешој представи су смртни непријатељи, а ипак се на крају сви скупимо. Надам се да ћемо и ми сви моћи једога дана да се скупимо, да погледамо једни другима у очи и да будемо више солидарни и емпатични. да почнемо коначно да живимо љубав, а не стално неку мржњу.”
У представи играју: Марија Михајловић / Гордана Ђурђевић Димић
Милан Михајловић / Ненад Пећинар
Милена Михајловић Мачек / Јасмина Вечански Кујунџић
Викторија Михајловић / Бојана Ординачев
Јозеф Мачек / Бранислав Јерковић
Никола / Југослав Крајнов
Šta vas očekuje u okviru „Tamburica festa“? Muzej tamburice i repertoar za sve generacije (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Премијера представе „Заједно“ данас у Српском народном позоришту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.