Суботица: Бакић осудио уништавање натписа и апеловао на грађане да не наседају на провокације

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Sep.2023, 18:43

Суботица: Бакић осудио уништавање натписа и апеловао на грађане да не наседају на провокације

У ноћи суботу на недељу оштећени су светлећи натписи са називом града Суботице на мађарском језику, и то на две локације, на северном улазу у град код Палића и на јужном на Биковачкој петљи. Како су надлежни оценили, ради се о класичном чину вандализма, а осуда је стигла и са локалног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и републичког нивоа власти. Фото: Танјуг/Владимир Орлић „Овом приликом осуђујем најоштрије тај чин вандализма, то је чин који није достојан Града Суботице, ни њених грађана. То је чин где починиоци покушавају да наруше историјске односе Срба и Мађара и апелујем овом приликом на све грађане Суботице да не наседну на те провокације“ – поручио је градоначелник Стеван Бакић.
Бакић је истакао да је исти чин вандализма већ забележен 26.јула, али да су тада била оштећена слова на ћириличном писму, те закључио да ће истрага, која је у току, показати да се у оба случаја ради о истом починиоцу. „Ми смо одрадили законски све, али сам ја као одговоран човек који врши функцију првог човека овог града урадио све да то не добије негативну конотацију, да одређени појединци то не искористе и не унесу немир међу грађане Суботице, с обзиром да је Суботица мултинационална средина и увек такве испаде и чинове вандализма појединци желе да искористе ради своје медијске промоције и стицања неких политичких поена. Такође бих апеловао на све политичке чиниоце да посебно обрате пажњу приликом изјава, објава на порталима, у ком контексту ће да се обрате, јер сви треба да дамо допринос да заштитимо све наше грађане, да појединци који раде овакве грозоте не постигну оно што желе, а то је да дестабилизују Град Суботицу и државу Србију.“
У име Владе Републике Србије, вандалски чин је осудио и министар унутрашње и спољне трговине, Томислав Момировић, те оценио да се ради о акту упереном против безбедности и интереса Републике Србије. „Ово је нешто што је потпуно неприхватљиво, што не сме да се толерише и ја сам уверен да ће сви грађани Суботице, сви грађани Србије ово превазићи и да ћемо преко овога прећи као да се и није десило. Могао бих заиста дуго да причам о томе колико је Мађарска подржала Србију у претходном периоду, и када су у питању наши интереси на Косову и Метохији и када су питању наши интереси у Босни и Херцеговини. Могу да причам и о великом броју инвестиција, брзој прузи, расту економске везе наше две државе, али овде чак није ни то у питању. Овде су у питању грађани Републике Србије, подједнако Срби и Мађари, наша заједничка будућност“ – рекао је Момировић.
Грдоначелник Бакић апеловао је на све политичке чиниоце да у том контексту обрате пажњу на констатације које износе на друштвеним мрежама, јер сви треба да дамо допринос да заштитимо све наше грађане. Поједнице који раде овакве грозоте спречићемо тако, навео је Бакић, да постигну оно што желе, а то је да дестабилизују град Суботицу и дестабилизују државу Србију.
На питање новинара Телевизије Н1 како коментарише саопштења неких политичких странака, попут ЛСВ, да су овакви догађаји директна последица „националистичке политике и шовистичког наратива Српске напредне странке и колиционих партнера” и због чега Град Суботица подржава одржавање концерта Мирка Пајчина, певача који, како кажу, „промовише ратне злочине”, градоначелник Бакић је рекао:
„Закључак да он промовише ратне злочине – то је ваш закључак. Ја то нигде нисам видео, нити сам могао да закључим да он то промовише. Ангажман господина Пајчина договорен је од стране Савеза српских удружења, у склопу обележавања Завичајних дана. “ Он је навео да је Град Суботица био подршка свим националним заједницама у код разних манифестација у обележавању битнијих датума, без мешања у одбир извођача. „Чему та генеза и анализа да ли је он подобан или није подобан?” питао је Бакић и навео да се ради о извођачу који је један од најпопуларнијиих у Србији, који је написао преко 240 песама за себе и још толико нумера за друге извођаче. „Недавно је наступао у Новом Жеднику и тај концерт је протекао без иједне мрље, без иједног инцидента, без иједне увреде било које националне заједнице” напоменуо је Бакић и додао: „О изјавама одређених политичких групација, не бих стварно губио време јер ниједан аргумент у прилогу онога шта су саопштили нису дали, па не бих стварно да се бавим тим стварима”.
Он је такође на питање Н1 телевизије нагласио да нема говора о хушкачкој политици Српске напредне странке, и подсетио на важну чињеницу. „Појединци који дају изјаве како је Српска радикална странка пресвучена у Српску напредну странку имају за свог коалиционог партнера човека који има преко 100 слика са шубаром и четничком кокардом и уопште им то не смета, али им смета Српска напредна странка и смета им Александар Вучић.”
На питања да ли је истрага поводом скрнављења натписа у току, Бакић је потврдио и додао: „Мислим да баш нећете бити задовољни толико ви са Н1, али ће остали грађани Суботице бити задовољни”.
Petković: Jalovi pokušaji Osmani da prikaže Srbiju kao destabilišući faktor

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Суботица: Бакић осудио уништавање натписа и апеловао на грађане да не наседају на провокације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.