Норвешка ојачава граничну ограду са Русијом како би зауставила прелазе ирваса

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Avg.2023, 11:26

Норвешка ојачава граничну ограду са Русијом како би зауставила прелазе ирваса

Норвешке власти саопштиле су да ће надоградити ограду близу границе са Русијом на крајњем северу како би спречиле ирвасе да прелазе међународне границе. Фото: Танјуг/HT Gjerde Finnmark via AP Ограда која се протеже око 150 километара дуж руско-норвешке границе већ је постављена, како би >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се онемогућило прекогранично кретање животиња. Међутим, неки делови су толико пропали да ирваси могу лако да прођу кроз ограду, преноси АП.
„Строго је забрањен прелазак границе са Русијом, и за ирвасе“, наводи се у саопштењу норвешке Управе за пољопривреду.
Од почетка ове године, велики број норвешких ирваса је прешао је руску границу у потрази за пашњацима у резервату природе Пасвик у региону Мурманск. Руске власти су захтевале милионе долара одштете од Норвешке, рекавши да животиње једу маховину и жбуње и газе приземну вегетацију, што је, како су навели, довело до ерозије тла и деградације биљног света.
Норвешка дирекција за пољопривреду је стога наредила изградњу нове ограде на деоници од седам километара до 1. октобра, за шта је издвојено 345.000 долара. Ирвасе узгајају сточари из народа Сами на северу Европе, који живе полуномадски и путују огромним пространствима, крећући се између својих зимских и летњих пашњака.
У овом арктичком региону, Норвешка и Русија деле само један овлашћени копнени прелаз, гранични прелаз Сторског-Борис Глеб.
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Норвешка ојачава граничну ограду са Русијом како би зауставила прелазе ирваса се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.