Особине по којима се препознају токсични очеви: Одрастање уз таквог родитеља може оставити последице по дете

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Avg.2023, 08:00

Особине по којима се препознају токсични очеви: Одрастање уз таквог родитеља може оставити последице по дете

Америчка психотерапеут сматра да токсичне очеве карактерише неколико истих особина. Фото: Pexels/Dominika Roseclay Васпитање и однос са родитељима у великој мери утичу на формирање дететове личности. Али психолози упозоравају да одрастање уз токсичног оца може оставити озбиљне последице >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на физичко и ментално здравље малишана.
Непримерени обрасци понашања се разликују код људи, међутим постоје ствари на које треба обратити пажњу јер су својствене већини токсичних очева, сматра америчка психотерапеут Ирина Фирстин.
Токсично понашање је начин опхођења према другима људима, а карактерише га критика, контрола, манипулација и изазивање осећаја кривице. Рецимо, ако отац непрестано критикује животне изборе свог детета, попут партнера или партнерке или колута очима када се поведе разговор о каријери. Уколико је то трајни образац који памти још из детињства, врло је могуће да је реч о токсичном оцу, објашњава Фирстинова.
Оно што у већини случајева раде готово сви токсични очеви је изигравање жртве, непрестано упоређивања детета с браћом, сестрама или вршњацима, никада не преузимају кривицу за своје поступке, склони су емотивним манипулацијама, вичу или физички кажњавају дете, немају емпатију, не поштују дететове границе, очекују да оно буде савршено у свим сегментима живота. И никада нису задовољни оним што њихово дете уради.
Kako se pojam ljubavi menja sa godinama: Suprotno uverenju da je romantika za mlade ljude, stariji su često srećniji od mlađih

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Особине по којима се препознају токсични очеви: Одрастање уз таквог родитеља може оставити последице по дете се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.