Ђедовић и Чадеж о представљању потенцијала Србије потенцијалним инвеститорима

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Avg.2023, 20:10

Ђедовић и Чадеж о представљању потенцијала Србије потенцијалним инвеститорима

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са председником Привредне коморе Србије (ПКС) Марком Чадежом о представљању потенцијала Србије у енергетици и рударству потенцијалним инвеститорима и едукацији привреде у вези са процесом енергетске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << транзиције. Фото: Танјуг/Министарство рударства и енергетике Ђедовић је нагласила да је енергетска транзиција задатак свих нас и да је неопходна тесна сарадња државе и привреде како би се одговорило на све изазове које овај процес доноси. „Врата Министарства увек су отворена за предлоге и иницијативе које долазе од привреде, јер верујем да је квалитет наше сарадње пресудан да би наша привреда ојачала капацитете кроз испуњавање европских стандарда који се тичу енергетике и заштите животне средине. Министарство и ПКС треба да раде партнерски на промоцији потенцијала Србије у енергетици и рударству, с обзиром на енергетске потенцијале и критичне минералне сировине којима располажемо, а за које већ постоји значајно интересовање инвеститора, пре свега из земаља Европске уније. У процесу енергетске транзиције биће потребне значајне инвестиције како бисмо постигли и већу енергетску сигурност и прелазили на чистије изворе енергије, при чему је важно и да се испуњавање европских стандарда који се тичу енергетике и заштите животне средине не одрази негативно на конкурентност наше привреде“, навела је Ђедовић.
Чадеж је указао да Србија и Западни Балкан имају велики потенцијал кад је реч о критичним минералним сировинама и да је од стратешке важности да буду на мапи европских партнера, као и да регион постане део јединственог европског тржишта. Крајем августа, како је најављено, очекује се долазак Rantum Capitala, инвестиционог фонда са седиштем у Немачкој и организација конференције на којој ће бити представљени потенцијали и примери добре праксе домаћег енергетског сектора.
Чадеж је упознао министарку о плану ПКС да организује Зелену академију на тему циркуларне економије, Mеханизма за прекогранично прилагођавање угљеника (CBAM), енергетске ефикасности, зеленог финансирања и стандарда које ће бити намењене привредницима како би задржали конкурентност и испратили интензивне промене у законодавству и пословном амбијенту Европске уније у контексту зелене трансформације.
Такође је било речи и о систему за трговину емисијама угљеника у региону Западног Балкана, по узору на механизме који већ постоје у ЕУ, где  би кроз анализе у будућности на европском и националном нивоу требало да се дође до модела који би био примењив у земљама региона.
Martinović razgovarao sa predstavnicima Vlade Kenije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић и Чадеж о представљању потенцијала Србије потенцијалним инвеститорима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.