ЦАР: Одржава се референдум о новом Уставу

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 15:00

ЦАР: Одржава се референдум о новом Уставу

У Централноафричкој Републици (ЦАР) данас се одржава референдум о новом Уставу којим би ограничење председничког мандата било повећано са пет на седам година, а било би и укинуто ограничење од два мандата. Фото: Pixabay/jorono Председник Фаустин Арханж Туадера жели да продужи председнички >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мандат са пет на седам година и уклони ограничење од два мандата, што би му омогућило да се поново кандидује 2025. године, преноси АП.
Нови Устав би заменио онај који је усвојен на инаугурацији Туадере 2016. године, када је земља била у грађанском рату, и 80 одсто територије није била под државном контролом.
Аналитичари оцењују да би нови Устав, ако буде усвојен, могао да учврсти моћ владајуће странке на неодређено време, наводи АП.
Очекује се да ће прелиминарни резултати референдума бити објављени за нешто више од недељу дана, а Уставни суд ће их финализирати крајем августа.
Опозиционе странке су позвале на бојкот референдума.
„Овај референдум у основи потврђује страхове од ауторитарног одступања (у Централноафричкој Републици)“, рекла је директорка пројекта за Централну Африку у Међународној кризној групи Енрика Пико.
Према њеним речима, нови Устав би ослабио контролу извршне власти од стране опозиционих партија, затварајући простор за Централноафриканце да учествују у демократском доношењу одлука.
Предложене измене би такође укинуле услове да законодавна власт расправља о одлукама извршне власти и омогућиле би гласање Централноафриканцима са двојним држављанством, истакла је Пико.
Централноафричка Република суочава се са сукобима од 2013. године, када су претежно муслимански побуњеници Селека свргли са власти тадашњег председника Франсоа Бозизеа.
УН, које имају мировну мисију у тој земљи, процењују да је у борбама погинуло хиљаде људи, а да их је расељено више од милион, што је петина становништва.
Putin nakon sastanka s afričkim liderima: Rusija spremna za sukob sa NATO

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЦАР: Одржава се референдум о новом Уставу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.