ЕУ обуставила финансијску помоћ Нигеру након војног пуча

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 14:00

ЕУ обуставила финансијску помоћ Нигеру након војног пуча

Европска унија је обуставила своју финансијску подршку и безбедносну сарадњу са Нигером након извршеног војног пуча у тој западноафричкој земљи, потврдио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Фото: Unsplash/Guillaume Perigois Лидери војног пуча у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Нигеру прогласили су у петак генерала Абдурахамана Тијанија за шефа државе и потврдили да је бивши председник Мохамед Базум збачен, у седмом војном преузимању власти у региону Западне и Централне Африке у мање од три године, преноси Ројтерс.
ЕУ, САД и друге земље позвали су на безусловно пуштање Базума из притвора и успостављање демократског поретка у земљи. „Поред тренутног престанка буџетске подршке, обуставља се на неодређено време и без одлагања сарадња у области безбедности“, изјавио је Борељ.
Нигер се сматрао најстабилнијим савезником Запада у нестабилном подсахарском региону западне Африке, земља која прима највећу западну помоћ и кључни партнер Европске уније у процесу обуздавања ирегуларних миграција из подсахарске Африке.
У периоду од 2021. до 2024 године ЕУ је одвојила 503 милиона евра за побољшање управљања, образовања и одрживог раста у Нигеру. ЕУ је послала у Нигер мањи број војника који у тој афричкој земљи спроводе мисију војне обуке.
Blinken poziva na hitno oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ обуставила финансијску помоћ Нигеру након војног пуча се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.