Мандић: Као аутентични представници Срба у Црној Гори, очекујемо улазак у нову владу

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 08:26

Мандић: Као аутентични представници Срба у Црној Гори, очекујемо улазак у нову владу

Један од лидера коалције „За будућност Црне Горе“ Андрија Мандић рекао је да очекује да та опција буде део нове Владе Црне Горе, као друга најјача политичка опција потенцијалне владајуће коалиције и аутентични представник српског народа у тој држави. Фото: Wikimedia Commons/Filip Kršić Он >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је говорећи за Тањуг изнео мишљење како би на тај начин била окончана дискриминација српског народа у Црној Гори.
Изразио је и наду, након актуелних разговора у Подгорици између потенцијалних чинилаца нове владе, да ће нова власт бити успостављена у што краћем року. „Желели смо да констатујемо да она већина успостављена 30. августа 2020, када је оборен режим МИла Ђукановића у парламенту, а потом 2023. године преузата од стране једног од представника победника тих избора из 2020 и функција председника Црне Горе, да имамо снаге да пронађемо решење да формирамо владу за у наредне четири године и да урадимо оно што смо обећали“, поручиио је Мандић.
Подсетио је да рокови теку од четвртка, када је конституисана Скупштина Црне Горе и у року од 30 дана председник Јаков Милатовић треба да мандат повери лицу које може предводи Владу Црне Горе, након чега је потребно највише три месеца да би она била формирана.
„То су дакле неки дуги рокови, али ми бисмо волели да се све то уради што је могуће пре и зато разговарамо не само о председнику парламента, него и о будућем саставу владе“, нагласио је председник Нове српске демократије (НСД) и додао да се у оваквим ситуацијама не може договарати „на парче“.
Потврдио је да је политичка опција коју заступа, имала неке понуде за учешће у саставу будуће владе.
„Ми који смо добили доминантну подршку српског народа, а друга смо по снази странка из те већине од 30. августа 2020. године, желели бисмо само да се настави она добра пракса, коју имамо и на локалном нивоу, јер држимо власт заједно у већини општина Црне Горе, да први по снази, у овом случају коалиција око Покрета за европску Србију (ПЕС), добије мандатара, а ми као наредна и двоструко јача од следећег на минулим изборима Демократске Црне Горе, да добијемо место председника парламента и нека важна места у новој влади“, рекао је Мандић.
Он је нагласио да су поменуте понуде биле можда бројне, али нису одговарале оном броју и значају који има коалиција „За будућност Црне Горе“. „Ми смо данас на састанку колегама саопштили да је важно да се уважи та снага и да оно што су нам грађани дали мора да се преслика и у будућој власти и руководству Скупштине Црне Горе, па иако нисмо испоставллали конкретне услове, милсим да би требало да нам припадне мање функција, али да то буду одговрнија места и оно што је несумњиво, нама би требало да припадне место председника Скупштине ЦГ и неколико важних министарстава“, навео је он.
Истакао је да би у наредном периоду требало постићи договор.
„Имали смо понуду да добијемо места два потпредседника у Влади и потрпредседника у Скупштини, плус неколико мање важних ресора и мислимо да то није довољно, али желимо да постигнемо договор и будемо део владе, па мислимо да је неоходно да она има подршку најмање 49 посланика како бисмо могли да обезбедимо избор новог врховног државног тужиоца и неколико важних функција попут чланова судског и тужилачког савета“, рекао је Мандић.
Истакао је да је важно да влада има широку подршку. „Објаснили смо саговорницима и верујемо будућим партнерима, да треба да имамо широку подршку како се не би десило да та влада буду обарана неким спекулацијама из иностранства“, нагласио је један од лидера коалције „За будућност Црне Горе“.
Knežević:Tražili smo mesto predsednika Skupštine i dva ministarstva

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мандић: Као аутентични представници Срба у Црној Гори, очекујемо улазак у нову владу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.