Интернет преваранти се представљају као банке

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 08:25

Интернет преваранти се представљају као банке

После недавне преваре код западних суседа када је једној фирми с рачуна скинуто чак 183.000 евра, полиција у тој земљи грађане је позвала на већи опрез да не би постали жртве све учесталијих махинација на интернету. Фото: Unsplash/Unsplash+ Како је пренео портал „Пословни”, све је почело >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од кратке поруке коју је компанија примила електронском поштом с лажне адресе банке. Запосленима у рачуноводству затражено је да активирају нову верзију интернет и мобилног банкарства, пратећи упутства која су се налазила у имејлу.
Али преваранти су ишли и корак даље. Убрзо је компанију позвала и љубазна, наводна службеница банке, која је запослене упутила да поступи према захтеву који је прослеђен на мејл.
Накнадном провером банковног рачуна утврђено је да је извршена новчана трансакција од 183.200 евра.
Полиција је саопштила да је започела спровођење истраге како би открила починиоце, али је истовремено позвала грађане да буду врло опрезни приликом било каквих новчаних трансакција на интернету, а нарочито да се добро информишу у својим банкама у којима имају рачуне пре активације било којих линкова које им стижу на приватне адресе. Неки од јасних сигнала да би могло да буде реч о превари већ су познати, наводе медији. Рецимо, слање линкова који наизглед воде на странице банке с објашњењем како се треба регистровати и унети личне податке.
Такве поруке грађанима углавном стижу наводно од матичне банке али је лого лоше копиран (лажан).
Може се посумњати и ако у тексту има доста грешака – граматичких или правописних, при чему се често поткраду и речи на енглеском језику. У ову сврху преваранти користе углавном интернет преводиоце, па је и превод лош.
Један од индикатора јесте и захтев за унос података са дебитне или кредитне картице (број, а посебно ЦВЦ или ЦВВ, односно специфичан троцифрен број с полеђине картице).
Такође, често се дешавало у оваквим ситуацијама и да се шаље захтев за приступ интернет банкарству (број такозваног токена).
Stej department: Investiciona klima u Srbiji umereno poboljšana poslednjih godina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Интернет преваранти се представљају као банке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.