Генерални секретар УН осудио неуставну промену власти у Нигеру

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 10:12

Генерални секретар УН осудио неуставну промену власти у Нигеру

Генерални секретар УН Антонио Гутереш осудио је неуставну промену власти у Нигеру. Фото: Танјуг/ORTN via AP „Генерални секретар је дубоко узнемирен притварањем председника Мохамеда Базума и забринут је за његову безбедност и добробит. Он позива све актере који су укључени у овај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << жалосни чин да ослободе председника одмах и без икаквих предуслова“, рекао је његов портпарол Стефан Дижарик.
Гутереш је позвао на хитан прекид свих акција које поткопавају демократске принципе у Нигеру и позвао све странке да се уздрже од насиља и да поштују владавину закона. „Уједињене нације су солидарне са демократски изабраном владом и народом Нигера“, наводи се у саопштењу.
У краткој изјави коју је објавио његов портпарол, Гутереш је рекао да пажљиво прати развој ситуације у Нигеру.
УН су саопштиле да ће увек бити уз владу и народ Нигера.
Војници председничке гарде су на националној телевизији у среду увече објавили да су свргли председника Базума.
Називајући себе Националним саветом за заштиту отаџбине (ЦЛСП), они су прочитали изјаву о пучу у снимку који су снимили и емитовали на државној телевизији ОРТН. Суседне земље Мали и Буркина Фасо доживеле су војне ударе у последњих неколико година, у светлу растућих џихадистичких побуна које су дестабилизовале цео регион.
У самом Нигеру делују две милитантне групе повезане са Ал Каидом и ИД, једна која је прешла границу са Малијем пре осам година, а друга из базе на североистоку Нигерије.
Од када је Нигер стекао независност од Француске 1960. године била су четири пуча, а последњи се догодио 2010.
Putin i egipatski lider Al Sisi razgovarali o projektima u oblasti energetike

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Генерални секретар УН осудио неуставну промену власти у Нигеру се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.