Кисић: Заустављен тренд пада наталитета

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 19:02

Кисић: Заустављен тренд пада наталитета

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, изјавила је данас да је заустављен тренд негативног природног прираштаја, да нам расте стопа фертилитета и да нас је све више. Фото: Танјуг/Јадранка Илић „Оно што нас је посебно обрадовало је да је значајно повећан број >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << прворођене деце, за 660 више у односу на прошлу годину. То се није догодило од осамдесетих година прошлог века. То нам је значајна показатељ не само простог броја пораста новорођене деце, него да и укупан број парова и жена у генеративном периоду је све већи у нашој земљи“, рекла је Кисићева Танјугу, коментаришући чињеницу да је Србија једина земља у региону којој је пошло за руком да заустави пад броја новорођене деце.
То нам, истиче, директно и индиректно говори да све мање људи одлази из наше земље, да се враћају и да желе овде да оснују своје породице.
„Када смо 2019. видели да је стопа наталитета изнад 1,5 били смо јако срећни, а сада је та вредност 1,63. Међутим, то је још увек далеко од одличних резултата, јер је за просту репродукцију потребна стопа наталитета од 2,1. То значи да би се одржао број колико нас је сада потребно је да у просеку да један пар има најмање двоје деце“, наглашава министарка. Додаје да, нажалост, преко 50 одсто парова у нашој земљи има једно дете, али да се сада тај тренд лагано мења.
Наглашава, када је у питању родитељски додатак, да је никада већа и снажнија финансијска подршка државе породицама са децом и да се сваке године у те сврхе издваја 87 милијарди динара.
„То није никаква социјална помоћ, већ је то подршка коју добијају сви парови и родитељи који добију прво, друго, треће и четврто дете. Као што смо чули од нашег председника, таква системска подршка се планира и за пето и шесто дете“, истиче Кисићева. Наводи да је за треће дете финансијска подршка у укупној вредности од 2.070.000 динара, а за четврто 2.922.000 што би значило да они који добију четврто дете 10 година у сваког месеца добијају преко 24.000 динара.
„Финансијска подршка јесте јако битна, али није одлучујућа. То је само једна од мера подршке. Прошле године смо променили и проширили старосну границу за вантелесну оплодњу са 43 на 45 година. Сада имамо потпомогнуту оплодњу са донираним репродуктивним материјалом и већ прве жене су остале у другом стању на такав начин“, истиче Кисић.
Када се погледа узрастна структура жена које су се одлучиле да рађају децу, министарка каже да је све већи број жена које су старије од 35 година.
„Сигурно је да су различите мере дале различите ефекте у различитим узрасним групама, али све заједно су довеле до тога да је најзад заустављен негативни тренд и да се надамо да ћемо већ у наредним месецима, а сигурно у наредним годинама, бележити све већи пораст наталитета“, поручује Кисићева. Она додаје да је за њено Министарство јако битна сарадња са локалним самоуправама.
„То је питање свих нас које нас уједињује. Мисмо готово половину нашег буџета одлучили да расподелимо на локалне самоуправе, које такође значајан део свог буџета усмеравају на пронаталитетну политику. Пре две недеље смо потписали уговоре са 52 локалне самоуправе и том приликом ми смо издвојили 400 милиона“, истакла је Кисићева.
Једна од тих локалних самоуправа је Земун, коју је посетила, и који је одлучио да та средства искористи за пакете добродошлице за све нове Земунце и Земунке и пројекат се зове „Бебо, добродошла у Земун“.
„Подржавамо такве пројекте широм Србије, од куповине уџбеника до проширења капацитета за предшколске установе до изградње игралишта, тако да је то широк спектар активности који је усмерен да нас буде што више“, рекла је министарка.
Поводом увођења бесплатног тестирања новорођенчади на спиналну мишићну атрофију, Кисићева каже да су такве мере показатељ јачине нашег здравственог система и економске стабилности наше земље.
„То није први скрининг тест који се уводи за новорођену децу. Прошло је више деценија од како је уведен тест за фенилкетонурију. То је тест који показујуе да ли дете има одређени ензимски дефицит. Јер ако се то не открије, након неког времена, наступа ментална ретардација, а ако се открије на време, само одговарајућим дијететским режимом, дете се потпуно нормално развија у потпуно нормалан когнитивни развој“, каже министарка. Додаје да, када је у питању спинална мишићна атрофија, имамо прилику да већ у првим данима живота откријемо да ли постоји одређена аномалија и што се пре она открије, то се пре може не само лечити, него и превентирати да настану тегобе које могу итекако да угрозе квалитет живота.
„То значи да се може да се делује на време и да можемо да омогућимо да та деца имају здраво детињство и квалитетан живот“, поручила је Кисићева.
Brnabić: Nastavljamo sa zajedničkim inicijativama u okviru Otvorenog Balkana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кисић: Заустављен тренд пада наталитета се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.