Песков: Повратак лидера Азова из Турске у Украјину представља кршење договора

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 20:50

Песков: Повратак лидера Азова из Турске у Украјину представља кршење договора

Повратак украјинских команданата одреда Азов из Турске у Украјину представља кршење услова постојећих споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Фото: Танјуг/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via APТанј „Повратак официра Азова из Турске у Украјину није ништа друго него директно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кршење услова постојећих споразума. Штавише, у овом случају, услове су прекршиле и украјинска и турска страна“, нагласио је Песков за РИА Новости .
Према споразуму, предвиђено је да украјински официри који су бранили фабрику Азовстаљ у Мариупољу, остану у Турској до окончања сукоба, прецизирао је Песков.
Он је напоменуо да нико није обавестио Русију о пребацивању милитаната.
Песков тврди да је Турска “била принуђена на овај корак у позадини неуспеха Оружаних снага Украјине у контраофанзиви, као и уочи самита НАТО у Виљнусу“.
„Анкара заузврат показује солидарност са чланицама Алијансе, Русија то одлично разуме“, додао је Песков.
Како подсећају РИА Новости, руске трупе су 7. марта 2022. опколиле Мариупољ и до 21. априла ослободиле скоро цео град.
У фабрици Азовстаљ успели су да блокирају више од две хиљаде украјинских војника и милитаната националног батаљона Азов.
Средином маја почели су да се предају, а 20. маја Министарство одбране је објавило потпуно ослобођење тог града.
У септембру прошле године, вршилац дужности шефа самопроглашене ДНР Денис Пушилин рекао је да је након размене заробљеника са Кијевом ослобођено 56 људи, од којих 55 војних лица – петоро из Донбаса, а остало су руске трупе.
Украјини је предато 215 људи, међу којима су били и вође терористичког пука Азов.
У јануару је лист Хуријет, позивајући се на изворе, писао да су официри одреда „Азов” још увек у Турској, што је, како је тада наведено, био захтев Русије.
Sunak: Velika Britanija obeshrabruje upotrebu kasetne municije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Песков: Повратак лидера Азова из Турске у Украјину представља кршење договора се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.