Блинкен: Додик потписивањем закона крши устав БиХ и Дејтонски споразум

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 09:56

Блинкен: Додик потписивањем закона крши устав БиХ и Дејтонски споразум

Амерички државни секретар Ентони Блинкен оценио је да је председник Републике Српске Милорад Додик прекршио Устав БиХ и Дејтонски споразум потписивањем закона које је раније поништио високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит. Фото: Танјуг/Korhonen/Lehtikuva via >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << AP Блинкен је на Твитеру написао да САД подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ и одлуке Високог представника.
„Потписивањем закона којим се одбијају овлашћења високог представника од стране председника РС Милорада Додика крши се Устав Босне и Херцеговине и подрива Дејтонски споразум. Сједињене Америчке Државе подржавају ОХР, Босну и Херцеговину и њен суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер“, навео је Блинкен.
Председник Републике Српске Милорад Додик потписао је у петак измене и допуне Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, које је високи представник поништио 1. јула. Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит, кога Републике Српска не признаје, поништио је 1. јула закон којим се укида обавеза објављивања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске, које је претходно усвојила Скупштина Републике Српске.
Шмит је такође наметнуо измене кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе третирају као кривично дело.
Rama nakon sastanka sa Vučićem: Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блинкен: Додик потписивањем закона крши устав БиХ и Дејтонски споразум се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.