Овим једноставним тестом ћете проверити да ли сте дехидрирали

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 11:30

Овим једноставним тестом ћете проверити да ли сте дехидрирали

Људи који раде или су на отвореном током топлих летњих дана имају повећан ризик од дехидратације због чега је важно пити доста течности. Фото: Pexels/Anna Shvets Међутим, како знати да ли вашем организму недостаје течности? Један од начина да проверите јесте ли дехидрирани је брзи тест >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стискања коже.
Уштините кожу на руци. Кожа с нормалним тургором или еластичношћу брзо ће се вратити у свој уобичајени положај када се ослободи. Блага дехидратација проузроковаће успорено враћање коже у нормални положај.
Другим речима – време је за унос течности. Међутим, постоје и бољи индикатори да је телу потребна вода. „Пре бих (дехидрацију) повезао с физичким симптомима као што су безвољност, главобоља или сува уста“, каже немачки дерматолог др Кристоф Лајбих. Разлог је, објашњава, тај што кожа не реагује одмах на недостатак течности.
„Будући да сам дерматолог, могу наравно видети да кожи недостаје уобичајени сјај и влажност“, каже дерматолог и додаје да је лаику, међутим, тешко просудити.
У врућим данима, саветује он, треба пити више од предложеног минимума од литре и по воде дневно.
Тешко да можете попити превише, напомиње. Вода је такође његов омиљени начин хлађења. Водом из славине пређе преко дланова и подлактица. Каже да је то најугоднији начин.
Ако сте напољу током сунчаних и врућих дана, лекар каже да је најбоље бити у хладу од 11 до 16 сати. Излагање сунцу пре и после помоћи ће телу да произведе довољну количину витамина Д и појача ниво „хормона среће“. Крема за сунчање притом неће спречити производњу витамина Д, али ће вам сачувати здравље.
Ukusna avantura na plaži: Ideje za letnje obroke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Овим једноставним тестом ћете проверити да ли сте дехидрирали се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.