Додик: Народна скупштина донеће одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jun.2023, 16:58

Додик: Народна скупштина донеће одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати

Народна скупштина Републике Српске донеће одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати и Република Српска биће заштићена, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић „Злоупотребљен је читав процес дејтонског одлучивања у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Уставном суду који је избегао да кроз своје одлучивање апсолутно провуче оно што пише у Уставу, а то је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да се у њој одлучује консензусом“, рекао је Додик, пренела је РТРС.
Према његовим речима, они су то избегли и у Уставном суду промовисали одлучивање путем просте већине, што је подразумевало да три странаца које именују и два муслимана, Мирсад Ћеман који је био председник СДА и замењивао Алију Изетбеговића и Сеада Палаврић, која је са функције потпредседника СДА отишла у Уставни суд, доносе одлуке које бисмо ми морали због неког апстрактног позивања на Дејтонски споразум да поштујемо. Додик је додао да је све уперено на то да се Република Српска разгради и да је раније због констелације односа који су били веома сложени и тешки, Република Српска имала проблем да реагује, а да је сада окупљена и јединствена.
„Ми ћемо донети наше одлуке. Уколико не буду уважавали Републику Српску, наравно да нема ни БиХ. Шта год они мислили, могу да прете колико хоће, хапшењима и не знам ни ја чиме, то им је знак немоћи да то ураде, никога из руководства Републике Српске неће ухапсити зато што брани Републику Српску. Нама није на памети насиље, ми хоћемо политичку борбу“, истакао је Додик.
Председник РС је поручио да политичка борба подразумева одлучивање у институцијама система, у парламанту Републике Српске.
Додик је изјавио и да је РС испунила своје обавезе на Бечкој берзи шест дана пре рока да би спречила Американце који су били спремни да наложе коресподентним банкама да не трансферишу новац и тиме доведу РС у питање. „Измирили смо то, али треба да приметите да смо одмах два дана након тога уплатили све плате и све редовне обавезе које Српска има“, рекао је Додик новинарима у Модричи и навео да ће пензије и даље бити исплаћиване у року или пре рока.
Република Српска измирује све своје обавезе, све плате су редовне, као и пензије и социјална давања казао је Додик, додајући да РС дели судбину глобалне економије. „То никада није било забележено од када се књижи Република Српска као појам и као држано територијална цјелина. Ми имамо највећу икада исплаћену просечну плату 630 евра. То је била мисаона именица пре пет година“, нагласио је Додик.
Obeležena 31 godina od proboja „Koridora“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Додик: Народна скупштина донеће одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.