Блинкен: САД и Кина настављају разговоре о ослобађању три притворена Американца

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 07:58

Блинкен: САД и Кина настављају разговоре о ослобађању три притворена Американца

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да САД и Кина настављају разговоре о ослобађању три америчка држављанина који су притворени у Кини. Фото: Танјуг/Korhonen/Lehtikuva via AP „Не желим да улазим у детаље, али веома активно говоримо о томе“, рекао је Блинкен у интервјуу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за Си-Би-Ес њуз (ЦБС њуз) у понедељак.
Блинкен је после посете Пекингу истакао да су САД посвећене наставку решавања сва три случаја, пренео је Ројтерс.
Вашингтон за тројицу притворених Американаца каже да су неосновано притворени у Кини: пастор Дејвид Лин (67) од 2006, Каи Ли (60) коме је изречена 10-годишња казна 2018. године због оптужби за шпијунажу, као и бизнисмен из Тексаса Марк Свидан кога је кинески суд осудио 2019. године.
Блинкен је такође рекао да је тражио од кинеске владе да буде опрезна у вези са приватним компанијама које могу да обезбеде Русији технологију која би могла да се употреби у рату против Украјине, напомињући да није видео никакве доказе да Пекинг пружа Москви помоћ у оружју.
Блинкен се састао у понедељак, другог дана своје посете Кини, са кинеским председником Си Ђинпингом.
„Што се тиче помоћи у оружју Русији за употребу у Украјини, ми, а и друге земље су од Кине добиле уверавања да није и да неће пружити такву помоћ Русији на коришћење у Украјини“, рекао је Блинкен.
На питање за коментар Блинкенове изјаве, кинеска амбасада у Вашингтону је саопштила да је Кина посвец́ена промовисању мировних преговора и да није обезбедила оружје ни једној страни у сукобу Русије и Украјине.
Entoni Blinken završio dvodnevnu posetu Kini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блинкен: САД и Кина настављају разговоре о ослобађању три притворена Американца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.