Да ли треба комбиновати парадајз и краставац у салати?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jun.2023, 13:01

Да ли треба комбиновати парадајз и краставац у салати?

Може ли ико да замисли лето без салате у којој су главне звезде парадајз и краставац? Наравно да је то неко друго годишње доба и неки други географски простор. Фото: Pexels/Chan Walrus Краставац, парадајз, со и мало биљног уља, зачини по укусу – једноставна, укусна и веома популарна салата >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << већ неколико година изазива бројне контроверзе.
Руска нутриционисткиња Алена Паретску објашњава у чему је тајна.- Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помешају у једној салати могу делимично неутралисати.
Верује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цревима. А то може изазвати надимање, надимање и иритацију дигестивног тракта – објашњава нутриционисткиња.
Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамине. Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осетљивим цревима ова салата може изазвати дијареју.
И још нешто! Краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав. Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обе врсте поврћа.
Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли треба комбиновати парадајз и краставац у салати? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.