РЦ Шабац: Право је време за постављање ловних клопки у засаде малина

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jun.2023, 09:36

РЦ Шабац: Право је време за постављање ловних клопки у засаде малина

На подручју деловања РЦ Шабац засади малине се налазе у фази семе јасно видљиво на плодници до фазе почетак сазревања: већина плодова беле боје (ББЦХ 73 – 81). Фото: Wikimediacommons/Bernard DUPONT У клопкама са мирисним атрактантом, региструју се континуирани улови одраслих јединки азијске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << воћне мушице (Drosophila suzukii) . С обзиром на веома висок репродуктивни потенцијал ове штеточине, уколико буду и даље повољни услови за њен развој, а то је пре свега повишена влажност ваздуха, може се очекивати повећање бројности ове штеточине а самим тим и ризик од настанка штета је већи.
Из тог разлога пољопривредним произвођачима се препоручује да у засаде малине, у којима се прва берба очекује за 10 дана, постави што већи број ловних клопки како би се смањила бројност азијске воћне мушице њеним изловљавањем.
Ова штеточина за кратко време развија велики број генерација, те је због тога неопходно спровођење константног мониторинга и примена контролних мера у циљу заштите засада.
У циљу смањења ризика од потенцијалних штета, пољопривредним произвођачима се препоручује примена више превентивних мера: – Постављање што већег броја ловних клопки у засаде малине.
За израду клопки могу се користити пластичне флаше, у које се као атрактант сипа смеша црног вина, јабуковог сирћета (у истом односу) и неколико капи детрџента. На клопкама се обавезно морају налазити отвори за ширење мириса атрактанта и улазни отвори за одрасле јединке азијске мушице. Клопке треба поставити по ободу парцеле на растојању од 2 до 3 м, док се у унутрашњости парцеле клопке постављају на растојању од 5 м.
– Крчење запуштених засада малина и купина.
Хемијске мере заштите су изузетно сложене због ограничене употребе инсектицида у периоду зрења плодова. Постоје регистровани инсектициди који могу да се користе од фазе развијеног листа па све до друге бербе у малинама :
Exalt (a.m. spinetoram) у дози 2,4 l/ha (каренца 7 дана малина, МБТ 1)
и инсектициди који се користе у фази бербе, Laser 240 SC (a.m. spinosad ) у дози 0,3 l/ha (каренца 3 дана малина, МБТ 2).
RC Novi Sad: Polaganje jajnih legala prve generacije kukuruznog plamenca

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Шабац: Право је време за постављање ловних клопки у засаде малина се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.