НБС: У првом кварталу настављен раст безготовинских плаћања

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Maj.2023, 17:34

НБС: У првом кварталу настављен раст безготовинских плаћања

У првом тромесечју ове године настављен је раст безготовинских плаћања, објавила је данас Народна банка Србије (НБС) и навела да то показују подаци о броју корисника електронског банкарства, који је у односу на пре годину дана порастао за 6,06 одсто док је број корисника мобилног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << банкарства у првом овогодишњем кварталу порастао за 11,66 одсто у односу на исти лањски период. Фото: Pixabay/jarmoluk На крају првог тромесечја ове године услугу електронског банкарства имало је 3,7 милиона корисника, а услугу мобилног банкарства 3,4 милиона.
Из НБС наводе да је број трансакција путем електронског банкарства опао за 4,47 одсто док се број трансакција путем мобилног банкарства повећао за 27,80 процената у односу на прво тромесечје 2022. године.
Крајем марта број издатих платних картица био је 10,9 милиона, што је за 6,70 одсто више него у исто време прошле године, док је банкомата било 3.035, за 2,63 одсто мање у односу на исто тромесечје 2022.
Када је реч о интернет продавницама, њих је крајем марта ове године било 3.610, што је за 752 више него пре годину дана.
У првом тромесечју ове године број динарских трансакција путем којих су грађани куповали преко интернет сајтова износио је 8,7 милиона и био је за 25,76 процената већи него у истом лањском периоду.
Вредност ових трансакција износила је 24 милијарде динара, што је за 38,11 процената више од вредности плаћања обављених у првом кварталу прошле године.
Из Народне банке наводе да су расту употребе безготовинских плаћања допринела и инстант плаћања, па је раст броја трансакција у првом тромесечју ове године износио 21,68 одсто односно 2,7 милиона инстант плаћања више него у првом кварталу прошле године, које грађани обављају коришћењем сервиса које пружа ИПС НБС систем.
Kina: Cene litijuma i dalje rastu – iznad 39.200 evra po toni

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак НБС: У првом кварталу настављен раст безготовинских плаћања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.