Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Maj.2023, 14:52

Пријем за ученике средњих школа који похађају наставу на мађарском језику

У организацији Националног савета мађарске националне мањине, у Ректорату Универзитета у Новом Саду одржан је свечани пријем за ученике трећег разреда средњих школа који наставу похађају на мађарском језику, са циљем промовисања високошколског образовања у АП Војводини, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као и упознавања ученика са факултетима у саставу Универзитета у Новом Саду. Фото: Покрајински секретаријат за високо образовањеи научноистраживачку делатност Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић поздравио је присутне и поручио да му је част што може исказати добродошлицу на Универзитет онима који баштине бројна идентитетска питања, која су, како је навео, и те како битна свима у Покрајинској влади.
„Некада ни речи нису толико важне, колико је важно да ли говорите из дубине хуманистичког бића. У српском речнику се хуманизам назива човекољубљем. Изузетно је важно да волите људе, јер кад их волите, онда волите њихове различите идентитете. Волите ученике и професоре, Мађаре, Словаке и Русине, волите тамнопуте и оне беле пути, људе са различитих меридијана. Постоји једна гравитациона тачка која је свима блиска, а то је да кроз систем образовања желимо да постигнемо вишу афирмацију и да изградимо боље друштво. То је основни задатак академске заједнице“, поручио је Милошевић.
Он је истакао да је високо образовање полигон пуне афирмације права националних мањина које живе на територији АП Војводине и Републике Србије, саопштила је Покрајинска влада. Фото: Покрајински секретаријат за високо образовањеи научноистраживачку делатност „Да бисмо били светски људи, морамо сачувати и сопствена идентитетска обележја, она која негујемо у нашој породици, нашој верској и националној заједници, нашој завичајности, месту ком ћемо увек припадати. Важно је да управо ви будете лучоноше свих добрих вибрација које су настале у претходним вековима заједничке историје“, рекао је Милошевић.
Проректор за наставу и студентске активности Ђорђе Херцег упознао је присутне средњошколце са понудом факултета у саставу Универзитета у Новом Саду.
„Студирање је најбоља одскочна даска за све ваше будуће успехе“, казао је професор Херцег. Фото: Покрајински секретаријат за високо образовањеи научноистраживачку делатност Председник Одбора за образовање Националног савета мађарске националне мањине Жолт Наместовски нагласио је да је циљ овог програма да што више ученика – припадника мађарске националне мањине – заврши академске студије на некој од високошколских установа на територији Републике Србије.
По завршетку пријема, ученици су, предвођени стипендистима Националног савета мађарске националне мањине, обишли универзитетски град, факултете и Студентски дом „Европа“. Фото: Покрајински секретаријат за високо образовањеи научноистраживачку делатност Otvoren 90. Međunarodni poljoprivredni sajam – najveća sajamska manifestacija (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пријем за ученике средњих школа који похађају наставу на мађарском језику се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.