Брза храна дугорочно оставља језиве последице по здравље

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Maj.2023, 13:00

Брза храна дугорочно оставља језиве последице по здравље

Скоро да не постоји особа која не воли да, макар повремено, поједе неку брзу храну, а да не причамо о томе да многи, малтене, живе на њој, односно, да је конзумирају свакодневно.
Међутим, оно чега би свако од нас требало да буде свестан, јесте чињеница да, брза храна долази с великом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << количином негативних нуспојава. Фото: Pexels/Jonathan Borba Брза храна је укусна и прилично приступачна, али потенцијално може да изазове прилично лоше последице по здравље, поготово уколико се редовно конзумира.
Поред повишеног шећера у крви, као и повишеног крвног притиска, брза храна, такође, може да допринесе и преједању – краткорочно гледано. Са друге стране, честа конзумација брзе хране, може да доведе до повећаног ризика од гојазности, болести срца и дијабетеса типа 2.
Најновије истраживање А сада, захваљујући најновијем истраживању, знамо да ова врста хране такође може да доведе до масне јетри.
Ново проучавање, чији су резултати објављени у часопису “Clinical Gastroenterology and Hepatology”, открила је везу између брзе хране и масне јетре, нарочито код оних људи који су гојазни или дијабетичари. Наиме, код људи са вишком килограма, или дијабетесом, ниво масти у јетри значајно се повећао ако је петина њихове дневне прехране садржавала брзу храну.
Накупљање масти За оне без ових стања, иста количина дневне брзе хране такође је повећала масноћу у јетри, само не толико драстично.
Другим речима, код људи којима брза храна обухвата око 20 посто дневне исхране, то може да доведе до умереног до озбиљног накупљања масти у јетри. Ово откриће је пресудно јер је, према мишљењу главне ауторке студије, Ани Кардашиан, ово једна од првих студија која специфично повезује брзу храну с болешћу масне јетре.
Imate problema sa varenjem? Ovih sedam saveta će vam biti od koristi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брза храна дугорочно оставља језиве последице по здравље се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.