Уочи преговора о прекиду ватре настављени сукоби у Судану

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Maj.2023, 09:01

Уочи преговора о прекиду ватре настављени сукоби у Судану

Тешке борбе између зараћених страна у главном граду Судана Картуму и другим местима настављени су уочи преговора о прекиду ватре. Фото: Танјуг/AP Photo/Ashraf Idris, File Суданска војска нападала је на подручјима где живе цивили, пошто су Снаге за брзу подршку (РСФ) заузеле цивилну имовину, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << преноси ББЦ.
Пријављени су сукоби у Картуму, суседном Омдурману и Генеини у региону Дарфура.
У досадашњим сукобима, који трају скоро месец дана, стотине људи је убијено, а скоро 200.000 је пребегло у суседне државе. Процењује се да је 700.000 људи расељено унутар земље.
Британски јавни сервис подсећа да је, услед широко распрострањених пљачки, као и повлачења међународних хуманитарних организација, дошло до озбиљне неташице хране и лекова, а организација Лекари без граница упозорила је да ће се услови за децу вероватно погоршати.
Зараћене фракције потписале су у четвртак “декларацију о привржености“, након недељу дана разговора у којима су посредовали Саудијска Арабија и САД, док ће преговори о прекиду ватре између представника зараћених страна бити настављени сутра.
Суданска управа за цивилно ваздухопловство саопштила је да ће судански ваздушни простор остати затворен за сав саобраћај до 31. маја, али ће „летови за хуманитарну помоћ и евакуацију“ остати непромењени.
Bela kuća pozdravila najavljeno primirje između Izraela i Islamskog džihada

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Уочи преговора о прекиду ватре настављени сукоби у Судану се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.