Гроси ће представити СБ УН план о заштити нуклеарне електране у Запорожју

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Maj.2023, 20:47

Гроси ће представити СБ УН план о заштити нуклеарне електране у Запорожју

Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси планира да представи споразум Русије и Украјине о заштити Запорошке нуклеарне електране у Савету безбедности УН овог месеца, што такође указује да је постизање договора близу, рекли су Ројтерсу неименовани дипломатски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << извори. Фото: Wikimedia Commons/IAEA Imagebank Гроси месецима покушава да обезбеди споразум како би се смањио ризик од нуклеарне катастрофе. Услед војних активности и гранатирања, који у Украјини трају више од годину дана због руске инвазије.
Такође, планирана контраофанзива Украјине у том подручју повећава ризик од интензивирања борби у близини електране и њених шест реактора.
Русија и Украјина окривљују једна другу за гранатирање које је више пута рушило далеководе од виталног значаја за хлађење реактора и спречавање нуклеарног топљења.
„Изгледа обећавајуће“, рекао је један дипломата о постизању договора. Док су други навели да Украјина, која се дуго противила том плану, сада га подржава, док је став Русије мање јасан.
„План је (да се то представи Савету безбедности) овог месеца. Тачан датум још није одређен“, рекао је неименовани званичник, додајући да ће Гроси изложити тзв. „принципе” о заштити нуклеарног постројења, која би до тада требало да имају подршку Русије и Украјине.
Неки од ових су одавно познати, као што је забрана пуцања на постројење и из њега. Гроси је више пута упозоравао на ризик од тешког акцидента на постројењу и потребе за хитним мерама заштите.
ИАЕА је саопштила да је Гроси „и даље ангажован у интензивним преговорима са свим укљученим странама. Како би се осигурала заштита Запорошке нуклеарне електране“.
Међутим, дипломате су изразиле сумњу у могућност спровођења споразума, чак и у случају да се заинтересоване стране договоре око предложених принципа.
Orban: Mađarska i EU bi postigle velike stvari ako Brisel savlada „mađarofobiju”

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гроси ће представити СБ УН план о заштити нуклеарне електране у Запорожју се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.