Санчез жели да приволи Бајдена да уважи ставове Кине и Бразила око Украјине

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Maj.2023, 17:37

Санчез жели да приволи Бајдена да уважи ставове Кине и Бразила око Украјине

Амерички председник Џозеф Бајден и шпански премијер Педро Санчез разговараће данас у Вашингтону о рату у Украјини, сарадњи у области одбране и миграцијама. Фото: Wikimediacommons/Pool Moncloa

Шпански дипломатски извор истиче да ће током састанка у Белој кући премијер Санчез у име >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Мадрида, који се слаже с Вашингтоном у вези са незаконитошћу руског рата Украјини, пренети различита гледишта Кине и Бразила и предложити да се више уважавају ставови земаља које нису чланице НАТО, а погођене су ратом, пренео је Ројтерс.

Сједињене Америчке Државе скептично су реаговале на кинески мировни план од 12 тачака, рекавши да би Пекинг, ако је заиста стоји иза прве тачке у свом предлогу о поштовању суверенитета, требало да подстакне Русију да се повуче са заузетих украјинских територија.

Слично томе, бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва изазвао је критике САД због сугестије да је Запад „подстицао рат наоружавајући Украјину“.

Званичник Беле куће рекао је да би Кина и Бразил могли да играју улогу у евентуалним мировним преговорима, али је нагласио да окончање рата мора да поштује принципе суверенитета и територијалног интегритета.

„Подржавамо позив украјинског председника Володимира Зеленског за праведан прекид рата под условом да поштује одређене принципе, укључујући суверенитет и територијални интегритет“, рекао је званичник.

Најављено је и да ће Бајден захвалити Санчезу на шпанској војној и хуманитарној помоћи Украјини.

Ден Фрид, бивши амерички дипломата у истраживачком центру Атлантског савета, изразио је скептицизам у погледу тога да ће Санчез приволети Вашингтон да обрати већу пажњу на ставове Кине и Бразила о рату.

„Сумњам да би шпанска влада позвала САД да престану с подршком земљи која се бори за опстанак или да покаже лажно разумевање за нацију агресора“, додао је он.

Званичник Беле куће је рекао да ће Бајден захвалити Санчезу на тежњи Шпаније да сарађује на проширењу „путева миграција“ за људе из Латинске Америке, као и са жељом да се ојача однос између две земље у области безбедности.

https://gradskeinfo.rs/dan-vojske-republike-srpske-centralna-svecanost-u-kasarni-kozara-12-05-2023/
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Санчез жели да приволи Бајдена да уважи ставове Кине и Бразила око Украјине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.