Орлић: Пуноправно чланство у ЕУ представља стратешко опредељење Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 20:48

Орлић: Пуноправно чланство у ЕУ представља стратешко опредељење Србије

 Председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић рекао је данас током састанка са представницима Радне групе Савета Европске уније за проширење (ЦОЕЛА), да пуноправно чланство у ЕУ представља стратешко опредељење и приоритет српске спољне политике. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Орлић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је на састанку изразо задовољство због досадашње сарадње са делегацијом ЕУ у Србији, као и резултата које је Србија претходних година остварила са својим партнерима из ЕУ.
Захвалио је и на подршци европском путу Србије, указујући на свеукупни напредак како у економском погледу, тако и у бројним реформама спроведеним у циљу боље и просперитетније будућности свих грађана Србије, саопштила је прес служба Скупштине Србије.
Орлић је нагласо да је НС РС комплетирала реформу правосуђа започету променом Устава прошле године. „У непосредној сарадњи са Венецијанском комисијом, усвојили смо цео сет закона и тако обезбедили независност и самосталност судија и тужилаца на највишем нивоу у историји наше земље“, поручио је Орлић.
Председник скупштине је информисао је саговорнике о бројним активностима скупштине, којима се константно унапређује стандард у бројним значајним областима.
У име председавања Шведске Радним телом Савета ЕУ, Сузана Лисик је поновила посвећеност ЕУ перспективи Србије за чланство у Европској унији, подсетивши да је ЕУ највећи инвеститор, донатор и трговински партнер Србије.
Истакла је важност која се придаје парламенту у политичком дијалогу.
Државе чланице ЕУ такође су подсетиле колико је важно да Србија даље убрза и спроводи реформе у основним областима, као што су владавина права и основна људска права, независност и функционисање правосуђа, слобода изражавања, укључујући слободу медија и борбу против корупције и организованог криминала. Државе чланице су поновиле и очекивања ЕУ да се Србија, као земља партнер и кандидат за придруживање ЕУ, усклади са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући и рестриктивне мере ЕУ, као кључни аспект процеса интеграције у ЕУ и снажан израз стратешког избора партнера и места у заједници вредности.
Vesić: Gradimo infrastrukturne projekte u celoj Srbiji, opozicija deli građane

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Орлић: Пуноправно чланство у ЕУ представља стратешко опредељење Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.